Index Vakbarát Hírportál

Bepörgött egy japán műhold

2016. március 28., hétfő 17:20

Elvesztette a kapcsolatot újgenerációs röntgensugaras csillagászati műholdjával a japán űrkutatási ügynökség, a JAXA. A közlemény szerint egy rövidke kapcsolat összejött a műholddal, de ez kevés volt ahhoz, hogy felmérjék, mi a helyzet a műholddal.

Az ASTRO-Hitomi műholdat galaxishalmazok tanulmányozására bocsátották fel február 17-én, a kapcsolat szombat délután szakadt meg - közölte hétfőn Josazaki Izumu, az űrügynökség szóvivője az MTI szerint.

Az amerikai hadsereg egyesített űrműveleti központja (JSpOC), amely a Föld körüli pályán lévő műholdakat, mesterséges tárgyakat követi nyomon, hétfőn azt közölte, hogy az Astro-H közelében öt tárgyat észleltek. A központ Twitter-üzenete szerint a Hitomi műhold közelében öt "széthullásból eredő darabot" azonosítottak.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithonian Asztrofizkiai Központ csillagásza közölte, egyelőre nem tudni, hogy a műhold hullott-e darabjaira, vagy kisebb, a működéshez nem feltétlenül szükséges darabok, például szigetelés- vagy burkolatdarabok váltak le róla. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint a műhold valamelyik üzemanyagtartálya, esetleg a hűtőrendszer egy része robbanhatott fel, ez a sérülést, illetve a kommunikációs zavart okozó pörgést is megmagyarázná.

McDowell szerint viszont a műhold nem veszett el, csak nagyon rossz állapotban van, de ő hisz abban, hogy a JAXA és a földi irányítás eléri és újra működőképessé teszi a Hitomit.

@topfkeks Not destroyed. Just very unhappy right now.

— Jonathan McDowell (@planet4589) 2016. március 28.

A 14 méter hosszú, 2,7 tonnás ASTRO-H mintegy 580 kilométerre kering a Föld körül. A négy teleszkóppal és hat detektorral ellátott műhold azt kutatja, hogyan formálódnak a galaxishalmazok és hogyan befolyásolja őket a sötét energia és a sötét anyag. Az ASTRO-H az 1979-ben indult japán röntgensugaras misszió hatodik műholdja.

Rovatok