Index Vakbarát Hírportál

Látta már a sarki fényt a Jupiteren?

2016. március 28., hétfő 08:03

A Jupiter amúgy is figyelemreméltó északi fénye hatalmas lökést kapott egy óriási napkitöréstől. Szerencsére a csillagászoknak sikerült fotókat készíteni a nem mindennapi eseményről.

Az eset még öt évvel ezelőtt történt, de most egy új tanulmány miatt kerültek megint elő a képek. A Jupiter sarki fénye nyolcszor olyan fényesen világított egy 2011 októberi napkitörés után. A földi északi fényeknek ez a százszorosát jelenti.

A University College London’s Mullard Space Science Laboratory egyik kutatója, William Dunn és csapata a NASA-val karöltve vizsgálja a 2011. októberében történt napkitörés hatásait. A kitörést koronakidobódás (CME - Coronal Mass Ejection) is követte, melynek során nagyon sok anyag csapódott ki a Napból.

Az új tanulmány megállapította, hogy koronakidobódás okozta napszél hatással lehet a Jupiter magnetoszférájára. A magnetoszféra egy égitestet körülvevő övezet, melyben a töltött részecskéket az égitest mágneses tere befolyásolja. A Jupiter magnetoszférája a legnagyobb a Naprendszerben.

Az új tanulmány a napszél és a magnetoszféra kölcsönhatását vizsgálja. Ha összevetjük az új megállapításokat azzal, amit a Földről tudunk, megmagyarázhatjuk, hogy az űrben történ változások (mint a napszél), hogyan befolyásolja a Föld magnetoszféráját.

Ezen kívül még az exobolygók kutatásában is segíthet, ha sikerül leírni, a napszél milyen hatással van a Jupiterhez hasonló bolygók magnetoszférájára. Ez olyan segítséget is jelenthet, hogy a kutatók meg tudják állapítani, az adott bolygó alkalmas-e az életre.

A Jupiter magnetoszférájának a kutatása tehát több szempontból is fontos lehet. Hamarosan még többet megtudhatunk róla, mert a NASA Juno nevű űrszondája július 4-én áll pályára a Jupter körül. Többek között a bolygó mágneses terét és a sarki fényeket fogja vizsgálni.

Rovatok