Index Vakbarát Hírportál

Kipróbálják a felfújható űrállomást

2016. március 29., kedd 11:11

A felfújható űrkabin elsőre úgy hangzik, mint ha csak egy űrhajósoknak szánt játékról lenne szó, pedig ez nagyon is komoly eszköz, és ha eredményesek lesznek a tesztek, akkor ez lehet a mély űr meghódításának a kulcsa. Napokon belül elindul a Nemzetközi Űrállomásra egy ilyen modul, és odafent akkorára fogják felfújni, hogy egy autó is elférne benne.

Eleinte csak tesztelgetik majd a modult, és már az is nagy előrelépés, hogy feljuttatnak egyet az űrbe. Attól nem kell tartani, hogy kilyukad, mert többrétegű fala van, és erős, kevlárszerű anyagot is beleszőttek. Az űrszemét sem fogja kilyuggatni - állítja Rajib Dasgupta, a NASA szakértője. Persze az amerikai űrhivatal is óvatosan áll hozzá, az asztronauták havonta csak 3 órát tartózkodnak majd a kabinban. 

Az a helyzet, hogy az űrkabint valójában nem is egyszerűen felfújják, hiszen nem a belső légnyomás miatt tartja meg az alakját, hanem egy belső fémszerkezet. A modul hivatalos neve egyébként BEAM, vagyis Bigelow Expendable Activity Module, és ebből már kitalálható, hogy a Bigelow űrvállalat fejlesztése. Az űrkabint várhatóan április 8-án bocsátják fel egy SpaceX rakétával.

A Bigelownak már van egy újabb, nagyobb méretű modulja is, amely hat űrhajósnak kényelmes szállást biztosítana. Ez a kabin jól jöhet akkor, ha már hosszabb utakat kell megtervezni, és a NASA olcsón, kevés extra teherrel akarja megoldani az asztronauták elhelyezését.

Rovatok