Index Vakbarát Hírportál

Valami belerobbant a Jupiterbe

2016. március 30., szerda 14:34 | aznap frissítve

Mostanra megerősítették a csillagászok is, hogy valamilyen objektum becsapódott a Jupiterbe. Nem meglepő módon a gázóriásnak nem lett baja. A becsapódást viszont rögzítette egy ausztrál amatőr csillagász 20 centiméteres teleszkópjával. Elsőre nem tűnik túl nagynak a becsapódás, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Jupiter 1321 Földnek felel meg, kicsit átértékeljük az arányokat.

Ismeretlen objektum csapódott a Jupiterbe

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a becsapódó test is hatalmas volt: Phil Plait, a Bad Astronomy szerzője szerint az aszteroida vagy üstökös valószínűleg csak párszor tíz méter átmérőjű volt, többet számított, hogy mekkora testbe csapódott be. Az Oroszország felett 2013-ban landoló aszteroida csak 19 méteres volt, mégis 454 ezer tonnányi TNT felrobbantásával ért fel a becsapódása. Nagy sebességnél az atmoszférába érkezés olyan, mintha falba csapódnánk.

A legjobb, hogy egy másik megfigyelő is filmezett ugyanakkor, úgyhogy Írországból is van felvétel a becsapódásról:

Aszteroida csapódott a Jupiterbe?

Az első videót egyébként a Redditen tette közzé a megfigyelő, és a kommentelők között valaki elmagyarázta, hogyan lehet a felvenni a kapcsolatot azokkal, akik elintézhetik, hogy a Hubble megnézze a becsapódás maradványait.

Rovatok