Index Vakbarát Hírportál

Dühkitörést okozhatnak a macskák

2016. március 31., csütörtök 12:55

A szelíden nyávogó kiscicák a legrosszabb tulajdonságokat hozhatják ki belőlünk, vagy legalábbis megnövelik a kockázatát annak, hogy agresszív dühkitöréseink legyenek. 

Egy friss tanulmány szerint a pszichológiában váltakozó explozív zavarnak (Intermittent Explosive Disorder, IED) nevezett viselkedés összefüggésbe hozható a macskák ürülékében megtalálható parazitával. Akire jellemző ez a fajta dühkitörés, annál kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy toxoplazmózisa van.

A Toxoplasma gondii nevű parazita megváltoztatja az emberi agy kémiáját, és ez viselkedési problémákhoz vezethet. 

Régóta ismert ez a parazita, amely általában akkor fertőzi meg az embereket, ha a macskaalom takarítása után nem mosnak kezet.

A tanulmány szerint a toxoplazmózis annyira elterjedt, hogy a britek egyharmada megfertőződik az élete során. Általában ez nem okoz gondot, mert az immunrendszer elbánik a kórokozóval, és a fertőzés után élethosszig tartó immunitást lehet szerezni, de ez alól is vannak kivételek. Különösen problémás a terhes nők megfertőződése.

A toxoplazmózist egyébként korábbi tanulmányok más mentális betegségekkel is összefüggésbe hozták, többek közt a skizofréniával, a bipoláris zavarokkal és az öngyilkosságra való hajlammal.

A Journal of Clinical Psychiatry című szaklapban nemrég publikált tanulmányhoz 358 felnőttet vizsgáltak meg a University of Chicago kutatói, Emil Coccaro vezetésével. A  váltakozó explozív zavarban szenvedők 22 százalékában mutatták ki a toxoplazmózis nyomait, míg akiknek nem voltak mentális zavaraik, azoknál csupán 9 százalék volt a toxoplazmózisos érintettség aránya.

Rovatok