Index Vakbarát Hírportál

Kevésbé stresszelünk, ha biztos a fájdalom

2016. március 31., csütörtök 12:02

A józan ész azt diktálná, hogy amikor biztosak lehetünk egy áramütésben, akkor eluralkodik rajtunk a félelem, de egy friss vizsgálat ennek az ellenkezőjét bizonyítja: sokkal stresszesebbek vagyunk, ha bizonytalanságban tartanak minket, és csak 50 százalék esélyünk van a fájdalomra. Az UCL tanulmánya szerint 0 és 100 százalékos esélynél egyaránt kevésbé stresszünk.

A Nature Communications tudományos lapban leírt kísérletben 45 önkéntes vett részt. Egy számítógépes játékkal kellett játszani, melyben sziklákat forgattak el, és előre meg kellett mondani, hogy vajon lesz-e alattuk kígyó. Amikor volt kígyó, megrázták őket árammal.

Idővel egyre ügyesebbek voltak a résztvevők a kígyókat rejtő sziklák felismerésében, de a kísérlet során változtak a körülmények, és ezzel sikerült bizonytalanságban tartani őket. Bizonytalanságuk foka összefüggött a résztvevők által jelentett stressz szintjével, de a fiziológiai mérések - az izzadás, a pupilla tágulása - is ezt igazolta.

A kutatók is tudják, hogy az összefüggés ismert, de most először sikerült számszerűen kimutatni a bizonytalanság hatását a stresszre.

Bár mindenki utálja a kellemetlenül bizonytalan szituációkat, a stressznek előnyös hatása is van. A résztvevők ítélőképessége nagy mértékben javult, amikor a stressz-szintjük a csúcson volt. A kutatók szerint ennek nyilvánvaló evolúciós okai vannak, a bizonytalanság stresszétől javuló ítélőképesség növeli a túlélési esélyeket.    

Rovatok