Index Vakbarát Hírportál

Szellentésvizsgálóval keresik a bélbajok okát

2016. április 4., hétfő 11:55

Súlyos betegségek korai felfedezését segítheti a szellentés, ehhez azonban nem elég az alsó végen távozó bélgázt vizsgálni – állapították meg ausztrál tudósok.

Hogy a gáztermelés mindegyik fázisáról legyenek mérhető adatok, az ausztráliai Monash Egyetem kutatói kifejlesztettek egy lenyelhető kapszulát, amely a bélrendszerben elmerülve több mérést is elvégez, és az adatokat átsugározza egy tabletre. Az aprócska szerkezet nemcsak a gázokat elemzi, hanem a savasságot és a hőmérsékletet is. Az utóbbinak főleg az út végén van jelentősége, a hirtelen hőmérsékletváltozás ugyanis a gáz távozására utal.

„Ami hátul kijön, csak a bél utolsó 20 centiméteréről árulkodik” – mondta Peter Gibson, a kutatócsoport vezetője. Ők viszont az ezt megelőző 130 centiméternyi bélről is többet akarnak tudni. A szellentés kémiai összetételét sok tényező befolyásolja: a gének, a táplálék és a testben lakó mikroorganizmusok.

Az igazán kellemetlen szagot betegséggel összefüggésbe hozható gyulladások és sérülések okozhatják.

Gibson kutatócsoportja azt szeretné pontosan megtudni, hogy mely bélszakaszban keletkeznek a gázok. Megnézik, hogy gázok miféle betegségekkel és életstílussal hozhatók összefüggésbe, hogy ezt követően gyógyszerrel vagy speciális étrenddel megelőzzék a problémákat, és kifogják a szelet a bélbajok vitorlájából.

A fingelemző kapszula prototípusát most malacokon tesztelik, és a kutatócsoport abban bízik, hogy hamarosan az emberi kísérletekre is sor kerülhet.

Rovatok