Index Vakbarát Hírportál

Találtak egy bolygót három nappal

2016. április 4., hétfő 17:57

Olyan bolygót találtak a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatói, amelynek három napja van. A KELT-4Ab nevű exobolygó egy olyan csillag körül kering, amely körül két másik csillag is kering. Ez a gázóriás a negyedik olyan ismert bolygó, amelynek három napja is van, de eddig ez esik legközelebb a Földhöz, ráadásul a csillagrendszere fő csillaga is fényesebb a korábbi felfedezéseknél, így eddig ennél a bolygónál lehet legalaposabban megvizsgálni a jelenséget.

A bolygó mindössze három nap alatt kerüli meg KELT-A nevű csillagot. A másik két csillag, a KELT-B és a KELT-C egyrészt nagyjából harminc év alatt kerülik meg egymást, másrészt mindketten négyszáz év alatt teszik meg a KELT-A körüli pályát.

A tudósok úgy becsülik, hogy a KELT-4Ab felszínén a fő csillag nagyjából negyvenszer akkorának látszódhat, mint amekkorának a mi Napunk tűnik innen a Földről, a két távolabbi csillag pedig körülbelül annyira lehet fényes onnan nézve, mint amennyi fényt a mi Holdunk a Földre visszaver.

Mikor a kutatók először vették észre a KELT rendszert, a kettőscsillag még egyetlen égitestnek tűnt, később egy Arizonában és Dél-Afrikában található teleszkóppár képeinek összevetésével sikerült megállapítani, hogy valójában két csillagról van szó. A két műszer együttes neve Kilodegree Extremely Little Telescope, vagyis KELT, innen jött a csillagrendszer elnevezése is.

A tudósok elsősorban arra várnak választ a KELT-től és más hasonló rendszerektől, hogy egyes gázóriások hogyan lehetnek  a csillagjukhoz sokkal közelebb, mint amit a modelljeik alapján feltételeznek. Az egyik lehetőség szerint a másik két csillag együttes hatása lehet a magyarázat.

Rovatok