Index Vakbarát Hírportál

Durván elszámolták a felhők védőhatását

2016. április 8., péntek 13:57

A klímaváltozással kapcsolatos előrejelzések rosszul mérték fel a felhők hatását, és sajnos ez egyáltalán nem jó hír, mert a jövőbeni felmelegedés mértéke sokkal nagyobb lehet, mint amire a tudósok eddig számítottak.

A legfrissebb műholdas adatok elemzése alapján arra jutottak a tudósok, hogy, hogy a légköri szén-dioxid mennyiségének megduplázódása (az ipari forradalom előtti időszakhoz képest) a globális átlaghőmérsékletet 5,3°C-szal növeli meg, szemben a korábbi modellekben szereplő 4,3°C-szal.

A Yale Egyetem kutatócsoportja arra jött rá a műholdas adatok elemzésével, hogy a felhőkben sokkal több folyadék van, mint amennyi jég. Azok a felhők, amelyekben több jégkristály van, több napfényt vernek vissza, mint amelyekben folyadékból van több. A jég tehát egy picit visszafogja a Nap földfelszínt melegítő hatását. 

A folyadékmennyiség alulbecslése azt jelenti, hogy az eddig készült klímamodellek tévednek, mert a felhők kevésbé fogják befolyásolni a felmelegedést - írják a kutatók a Science című tudományos lapban kiadott tanulmányban.

Ha ekkora felmelegedést jósol az új modell, az országoknak

sokkal nehezebb betartani a tavaly Párizsban elfogadott célkitűzést, hogy a globális átlaghőmérséklet csak 2 fokkal nőjön.

A világ máris 1°C-kal lett melegebb a nehézipar megjelenése miatt, és a szén-dioxid szintje 40 százalékkal lett magasabb.

Eddig az adatok hiánya, és a felhők összetételével kapcsolatos hibás becslések meggátolták a klímaváltozás pontosabb előrejelzését. Ez a tanulmány fontos első lépést tett meg, hogy tisztázza a felhők klímaváltozásra gyakorolt hatását, de a munka itt nem ért véget. Folytatni kell a kutatást, hogy láthatóvá váljanak a klímaváltozás felhőkre gyakorolt hatása is - mondják a tanulmány szerzői.

Rovatok