Index Vakbarát Hírportál

3 tonna rakománnyal is gond nélkül csatlakozott a teherűrhajó

2016. április 10., vasárnap 20:09

Gond nélkül csatlakozott vasárnap a Nemzetközi Űrállomáshoz a SpaceX amerikai magánvállalat Dragon nevű automata teherűrhajója - írja az MTI. 

A csatlakozást a NASA televíziója élőben közvetítette. Az űrhajó péntek este indult Cape Canavralból. A befogást egy daruhoz hasonlító manupilátor karral Timothy Peake brit űrhajós végezte el. A Dragont a Harmony nevű modulhoz kötötték ki.

Vele együtt most egyszerre hat űrhajó csatlakozik az űrállomáshoz. Rajta kívül két orosz személyszállító Szojuz, két szintén orosz teherszállító Progreszsz, és az amerikai Orbital ATK vállalat Cygnus nevű automata teherűrhajója is csatlakozik. Utóbbi márciusban érkezett ellátmánnyal és tudományos kutatásokra szolgáló anyagokkal.

A Dragon három tonnás rakományában van egyebek között húsz kísérleti egér és egy kipróbálásra szánt, felfújható lakókapszula prototípusa is. Utóbbi jövő hónapban fog a helyére kerülni, hogy utána megtöltsék levegővel a teszteléshez. A Bigelow Aerospace nevű cég gyártmánya, amelyet már következő években árulni szeretne. Az első teszt során csak ellenőrző műszereket helyeznek el benne, lakni egyelőre nem fog benne senki.

Rovatok