Index Vakbarát Hírportál

Meghibásodhatott a Kepler űrtávcső

2016. április 11., hétfő 12:01

A Kepler űrtávcsővel valami nincs rendben. A NASA bejelentette, hogy a szonda váratlanul átállt vészhelyzeti módba. Április 4-én, a legutolsó rendes kapcsolatfelvételkor még minden rendben volt vele, a tudósok három nappal később, múlt csütörtökön vették észre az átállást, vagyis rövid idő alatt történhetett valami, de azt még nem tudják, micsoda.

A vészhelyzeti mód a Kepler legalacsonyabb működési módja, viszont egyben kifejezetten intenzíven fogyasztja az üzemanyagot, így komoly hatással lehet a szonda további sorsára. Charlie Sobeck, a Kepler-küldetés vezetője szerint a csapatuk elsődleges feladata most kideríteni, mi történt, és lehetőség szerint visszaállítani a szondát a megfelelő működési módba. Nem könnyíti meg a dolgot, hogy a Kepler jelenleg épp 120 millió kilométerre jár a Földtől, úgyhogy elég hosszadalmas vele bármilyen kommunikáció.

A Kepler nem most hibásodna meg először, de összességében kifejezetten sikeres programról van szó. Az űrtávcső feladata exobolygók felkutatása volt, és talált is több mint ezer új bolygót a Naprendszerünkön kívül. Legutóbb akkor lehetett róla széles körben is hallani, amikor tavaly júliusban megtalálta a Kepler 452b nevű bolygót, amely az eddig ismert tulajdonságait tekintve sokban hasonlít a mi Földünkhöz. A szonda az eredeti küldetése 2012-es lejárta után is folytatja a munkát, és a K2 nevű következő szakaszban a Tejútrendszer megfigyelésére koncentrálna.

Rovatok