Index Vakbarát Hírportál

Pók alakú törésmintát találtak a Plútón

2016. április 11., hétfő 11:07

Újabb képeket adott ki a NASA a Plútót fényképező New Horizons űrszonda képeiből. Az utóbbi időben már hozzászokhattunk, hogy szinte minden új adagból kiderül valamilyen váratlan vagy szokatlan tulajdonság a törpebolygóról, ezúttal egy pókalakú felszíni formáció lepte meg a tudósokat.

A mintázat legalább hat repedésből áll, amelyek egy közös pontban találkoznak a pókalakzat közepén. A hosszabbak nagyjából északi-déli irányban húzódnak, a leghosszabb 580 kilométeres, és nem hivatalosan a Sleipnir Fossa nevet kapta. Egy rövidebb, 100 kilométeres repedés kelet-nyugat irányú. A póklábakban a kutatók vöröses lerakódásokat is kiszúrtak a képeken.

A repedések által létrehozott mintázathoz hasonlót sehol nem láttunk még a külső Naprendszerben, és újra megmutatja, hogy akárhova nézünk a Plútón, valami eltérőt találunk

– mondta Oliver White, a NASA Ames Kutatóközpont egyik geológusa. Azért ha nem is ilyen, de némileg hasonló formációkat találtak már a Vénuszon és a Merkúron is korábban.

A Plútón máshol is találtak már egymással párhuzamosan futó repedéseket. A kutatók szerint ezeket a törpebolygó vízjég-kérgének globális tágulása okozhatja. A törések találkozásánál törhet ki a felszín alól felnyomuló anyag, ami létrehozza az egy pontból induló törések mintázatát.

A képeket az MVIC nevű kamerával készítette a New Horizons 33 900 kilométerről, nagyjából 45 perccel azelőtt, hogy a pályája során a legjobban megközelítette volna a Plútót tavaly július 14-én.

Rovatok