Index Vakbarát Hírportál

Bizonyították: tényleg a zikavírus okozza a kisfejűséget

2016. április 13., szerda 23:46 | aznap frissítve

Az Amerikai Járványügyi Központban (CDC) végre tudományosan bizonyították, hogy a Zika-vírus miatt születnek mikorkefáliával, és több más agyi rendellenességgel a fertőzött anyák csecsemői, írja az ABC News a CDC szerdai jelentése alapján. 

Hónapok óta erős volt a gyanú, hogy a Zika felelős a rendellenesen alulfejlett aggyal és koponyával születő kisbabákért, de mostanra megszülettek az ezt bizonyító kísérletek eredményei is. Dr. Tom Friedman, az Amerikai Járványügyi Központ igazgatója fordulópontnak nevezte az új információkat a vírus elleni harcban. 

A mostani felfedezés még nem tisztázott egy sor dolgot, például azt továbbra sem tudják, az esetek hány százalékában vezet a terhes anyák Zika-fertőzöttsége a gyerek kisfejűségéhez, de az biztos, hogy nem mindenkinél fordul elő. Lehetséges, hogy a kockázat mértéke eltérő a vírust a terhesség különböző szakaszaiban elkapóknál. 

A következőkben azt vizsgálják, milyen más agyi problémákkal hozható összefüggésbe a vírus, a nagy esélyesek között van a Guillain-Barre szindróma is

Rovatok