Index Vakbarát Hírportál

Migránsfertőzés is okozhatta a neandervölgyi kihalását

2016. április 13., szerda 16:21

A neandervölgyi ember kihalásában a Homo sapiens Afrikából Európába behurcolt baktériumai és vírusai is szerepet játszhattak – írja az MTI. Az erről szóló eredmények az American Journal of Physical Anthropology című szaklapban jelentek meg.

A Cambridge-i Egyetem és az Oxfordi Brookes Egyetem kutatói többféle kórokozó genetikai vizsgálatát végezték el. Kimutatták, hogy a Helicobacter pylori baktérium, sok gyomorbetegség okozója már 88-116 ezer évvel ezelőtt megfertőzte a modern embert Afrikában. Nagyjából 52 ezer évvel ezelőtt a Homo sapiensszel együtt a baktérium is Európába érkezhetett, ahol megfertőzhette a mai ember "unokatestvérét", a neandervölgyi embert, többek között nemi érintkezés útján.

Néhány évszázaddal később, 35-40 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyi eddig ismeretlen okokból kihalt. A kutatók feltételezik, hogy a Helicobacter pylorival együtt a galandféreg, a tuberkulózis kórokozója és a herpeszvírus is szerepet játszhatott a faj kihalásában. A Herpes simplex nevű vírust például egy eddig ismeretlen, Afrikában honos emberelőd nagyjából 1,6 millió éves csontmaradványainak genetikai elemzésével találták meg.

Rovatok