Index Vakbarát Hírportál

Szupermasszív fekete lyukak rejtélyes együttállását figyelték meg

2016. április 14., csütörtök 16:55

A csillagászokat is meglepte az a jelenség, amelyet dél-afrikai kutatók figyeltek meg: 64 szupermasszív fekete lyukat vettek észre, amelyek a világűrnek ugyanabban a régiójában találhatók, és mind ugyanabba az irányba bocsátanak ki rádiójeleket.

A szupermasszív fekete lyukak a legtöbb galaxis közepén megtalálható, óriasi tömegű fekete lyukak. A mi galaxisunké inaktív, de számos olyan példányt ismerünk, amelyek nagyon is aktívak, például bekebelezik a saját galaxisuk csillagait, illetve rádiójeleket bocsátanak ki. A kutatók azt vették észre, hogy az ELAIS-N1 nevű, 300 millió fényév méretű régióból érkező összes rádiójel olyan, mintha össze lenne hangolva, amiből arra következtettek, hogy

az ezeket kibocsátó fekete lyukak ugyanabba az irányba forognak.

Ez azért különös, mert ezek a fekete lyukak nem tudnak egymásról, nincs közöttük semmilyen információcsere, és nincsenek semmilyen közvetlen hatással egymásra, mert ehhez túl nagy távolságra vannak egymástól. Emiatt feltételezik azt a tudósok, hogy az együttállás még a korai univerzum idején, a galaxisok születésekor jöhetett létre. Akkoriban az égitestek még sokkal közelebb voltak egymáshoz, így elképzelhető, hogy valamilyen közös hatás következtében összehangolódott a forgásirányuk.

Azt viszont még így se tudják a kutatók, mi lehetett maga az a hatás, amely ilyesmit válthatott ki. Kozmikus mágneses mezők, az axion nevű feltételezett részecskék, kozmikus húrok és hasonló egzotikus magyarázatok merültek fel a kutatók közleményében, de biztosan csak annyit állítanak, hogy semmilyen elfogadott elméletből nem következik ilyen együttállás, ezért ez a jelenség az univerzum keletkezését magyarázó mai elméleteket is kikezdheti.

A szokatlan jelenséget dél-afrikai kutatók vették észre az indiai GMRT-rádiótávcső által három év alatt összegyűjtött adatok alapján. A dél-afrikai Western Cape Egyetemen egy kutatócsoport most arra készül, hogy a korai univerzumot modellező számítógépes szimulációk segítségével próbálják megfejteni a jelenséget.

Rovatok