Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták Da Vinci ma is élő rokonait

2016. április 18., hétfő 10:39

Két olasz kutató szerint Leonardo da Vincinek lehetnek ma is élő rokonai. A történész Agnese Sabato és a művészettörténész Alessandro Vezzosi felkutatták a reneszánsz zseni leszármazottait.

Korábban úgy tudták, hogy Da Vinci – aki nemcsak festő, hanem mérnök, matematikus, filozófus és természettudós is volt – nyom nélkül tűnt el. Da Vinci 1519-ben halt meg a franciaországi Amboise-ban, a maradványai pedig eltűntek a XVI. századi vallásháborúk alatt. De a két kutató szerint a Da Vinci család leszármazottai még ma is élnek.

Vezossi a Discovery Newsnak elmondta, hogy egy nagyobb tudományos vizsgálat részeként folytatott kutatásban dokumentumokat, illetve franciaországi és spanyolországi sírokat vizsgáltak, hogy feltárják a Da Vinci család történetét. Vezzosi és Sabato végül azonosították Da Vinci apja, Ser Pietro Da Vinci firenzei közjegyző ma élő leszármazottait.

A kutatók úgy vélik, a munkájuk alapján még ma, 15 generációval később is azonosítható lehet Leonardo da Vinci DNS-e. A múlt héten nyilvánosságra hozták a ma is élő rokonok listáját. Ezen közel három tucat olasz szerepel, köztük az Oscar-díjra jelölt filmrendező, Franco Zeffirelli, illetve Elena Calosi építész.

Rovatok