Index Vakbarát Hírportál

A szüzesség elvesztésének ideje is a génjeinkben van

2016. április 19., kedd 13:44

Nemcsak a családi háttér és a személyiség, hanem a gének is szerepet játszanak abban, hogy a fiatalok mikor lépnek először szexuális kapcsolatba – írja az MTI. A Cambridge-i Egyetem kutatói több mint 380 ezer ember DNS-ét elemezve kimutatták, hogy a gének hatással vannak a pubertáskor kezdetére, az első szexuális kapcsolat idejére, és az első szülésre is.

Azt eddig is tudtuk, hogy az olyan tényezők, mint a családi stabilitás, a kortársak nyomása és a személyiség is befolyásolja a tinédzserek választását, hogy fiatalon vesztik-e el a szüzességüket, vagy várnak vele felnőtt korig. A gének hatással vannak olyan tényezőkre, mint a pubertás kezdete, vagy arra, hogy az adott személy hajlamos-e kockázatvállalásra.

A Cambridge szakértői genetikai elemzésekkel felfedték, hogy a géneknek jelentős szerepük van ebben. Genetikai tényezők magyarázzák a 25 százalékos különbséget abban, mikor szánják rá magukat az első szexuális kapcsolatra – közölte Ken Ong, a Nature Genetics folyóiratban megjelent tanulmány társzerzője.

A szexuális érettség átlagos kora száz év alatt mindkét nem esetében jelentősen csökkent. Az 1880-as 18 évvel szemben 1980-ban ez már csak 12,5 év. A kutatók ezt a táplálkozásban bekövetkezett változással, a gyermekek nagyobb testalkatával és a belső elválasztású mirigyek működésével magyarázták.

Ong és munkatársai egy brit egészségügyi felmérés több mint 125 ezer résztvevőjének génjeit elemezték, és kapcsolatot találtak 38 génváltozat és az első szexuális kapcsolat időpontja között. Mindezt 241 ezer izlandi és 20 ezer amerikai adataival vetették össze.

A kutatók megállapították, hogy a genetikai tényezők hatása állandó maradt az 1950-es és az 1980-as évek között, ami azt mutatja, hogy a genetikai tényezők relevánsak a kulturális és társadalmi magatartás széles skáláján. Több génvariáns kapcsolatba hozható más reproduktív jellemvonásokkal is, például az első gyermek születésének időpontja, és a gyermekek számával.

Rovatok