Index Vakbarát Hírportál

Anyja agyhalála után két hónappal jött világra egy lengyel baba

2016. április 19., kedd 18:58

Hazaengedték egy lengyel kórházból azt a babát, akit az anyja agyhalála után 55 napig a nő méhében tartottak életben, majd a terhesség 27. hetében császármetszéssel világra segítettek, írja az MTI egy lengyel rádió, az az RMF FM  információira hivatkozva.

Az agydaganatban szenvedő édesanyánál januárban állapították meg az agyhalált, a nő ekkor a terhesség 17. hetében járt, de mivel a szíve továbbra is dobogott, az orvosok úgy döntöttek, hogy megpróbálják fenntartani az anya szervezetének működését, hogy a magzat legalább a terhesség 26. hetéig az anyaméhben fejlődhessen tovább. Az anya szervezetén kívül szinte kizárt lett volna a túlélés.

A rádiónak nyilatkozó orvosok elmondták, hogy a terhesség fenntartása az anya szerveinek intenzív terápiájával járt, illetve hogy nehéz volt megőrizni például a szükséges hormon- és cukorszintet, valamint megelőzni a különböző fertőzéseket. A magzatnak a 22. hét környékén a tüdő kialakulását elősegítő szereket is adagoltak.

A gyermeket végül császármetszéssel segítették világra, súlya 1 kilogramm volt, egy hónapig lélegeztetőgépre, több héten keresztül inkubátorra szorult. A kisfiú jelenleg három kilót nyom, cumisüvegből táplálják, és a múlt hét során adták át az apának. Orvosai szerint a megfelelő gyógytornáztatás mellett van esélye a normális fejlődésre.

A lengyel doktorok szerint külföldön már előfordultak hasonló esetek, az anyák azonban a terhesség sokkal előrehaladottabb állapotában jártak.

Rovatok