Index Vakbarát Hírportál

Furcsa jeleket észlelt a NASA

2016. április 19., kedd 11:47

Kevesebb mint fél másodperccel az első gravitációs hullámok észlelése után egy nagyon rövid, gyenge jelet észlelt a NASA Fermi űrteleszkópja az űr ugyanazon pontjáról. A jelet 2015. szeptember 14-én vette a teleszkóp: gamma-sugárzást észleltek a két éppen összeolvadó fekete lyuk helyszínéről. A gamma-sugárzás nagy frekvenciájú elektromágneses sugárzás. A felfedezés egyrészt segít pontosan azonosítani a gravitációs hullám forrását. Másrészt, ha tényleg bebizonyosodik, hogy ugyanaz a forrás, óriási jelentőségű lesz a fizikára nézve.

Mielőtt továbbmennénk, elevenítsük fel röviden, hogy mit is észleltek tavaly szeptember 14-én. Február elején jelentették be a LIGO munkatársai, hogy felfedezték az Einstein által megjósolt gravitációs hullámok létezését. A bejelentésről és arról, hogy mik ezek a gravitációs hullámok, mi a jelentőségük, ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Az észlelt hullámot két fekete lyuk összeolvadása okozta. A detektorok által érzékelt gravitációs hullámok forrása ugyanis két fekete lyuk összeütközése és összeolvadása volt egy a Földtől 1,2 milliárd fényévnyire lévő galaxisban. A NASA magyarázata szerint a mai tudásunk alapján a fekete lyukak összeolvadásának látható fény nélkül kellene történnie.

Amit tudunk, hogy a fekete lyukak, miután évmilliókig kerülgették egymást, az utolsó nyolc keringést mindössze 0,2 másodperc alatt tették meg, a legutolsó keringésre pedig már csak 1/150 másodperc kellett. Az összeolvadás pillanata előtt, az eseményhorizontok találkozásánál a két objektum távolsága 210 kilométer volt.

Először ugye a LIGO kutatói jelentették be, hogy a gravitációs hullámokkal észlelték a két fekete lyuk összeolvadását. Most pedig a NASA jelentette, hogy ugyanazon a napon, ugyanabból a régióból ők is észleltek valami furcsát. Ráadásul alig fél másodperccel az összeolvadás után.

Véletlen?

A NASA szerint annak a lehetősége, hogy a két esemény egymástól függetlenül következik be ugyanabban az időben ugyanazon a helyen, 0,2 százalék.

Amiben biztosan segíthet a mostani észlelés, hogy pontosan meg tudják határozni a gravitációs hullámok helyét. Ennél sokkal izgalmasabb kérdés, hogy hogyan lehet ott gamma-sugárzás, ahol két fekete lyuk összeolvad. Kicsit leegyszerűsítve, hogy jobban megértsünk, a gamma-sugárzáshoz gázok kellenek. Ezeket azonban már régen magába kellett volna szippantaniuk az éppen összeolvadó fekete lyukaknak.

Két lehetőség van most. Az egyik, hogy tényleg véletlen és semmi köze a gamma-sugárnak ahhoz az eseményhez, amit a LIGO észlelt. A másik lehetőség, hogy az összeolvadó fekete lyukak tényleg létre tudnak hozni gamma-sugárzást. És ez azt jelenti, hogy sok mindent át kell gondolni a fekete lyukakkal kapcsolatban, és hogy mikor mit nyelnek el. Izgalmas felfedezés lehet ez, de azért a kutatók még meghagyják a tévedés lehetőségét is.

Rovatok