Index Vakbarát Hírportál

Korallfehéredést észleltek a Sydney-öbölben

2016. április 19., kedd 19:40

Először észleltek korallfehéredést a Sydney-öbölben. Ausztrál kutatók a tengervíz felszínének melegedő hőmérsékletével magyarázzák a káros jelentséget – írja az MTI.

A Sydneyi-öbölben végzett rutinvizsgálaton számos helyen találtak kifehéredett korallkolóniákat. A tudósok becslése szerint egyes helyeken a korallok 45 százaléka kifehéredett. Ezt a szélsőséges időjárási körülmények okozhatják, mint például a tengervíz túlzott melegedése: ha melegebb a víz, az algák méreganyagokat választanak ki, és a korallok kilökik őket.

Aggódunk a jelenség miatt. Első alkalommal észleltünk ilyet a Sydney-öbölben. A fehéredés itt egy kicsit más, nem olyan magas a hőmérséklet, mint a Nagy-korallzátonynál.

– mondta Mathew Nitschke, a Sydneyi Műszaki Egyetem (UTS) szakembere. (A Nagy-korallzátonynál a múlt hónapban az eddigi legsúlyosabb korallfehéredését észlelték.)

Samantha Goyen, az UTS szakértője szerint a szakemberek nem számoltak azzal, hogy ilyen gyors változás megy végbe a korallok fiziológiájában; a sydneyi korallok néhány hét alatt kifehéredtek.

Az öböl vizének hőmérséklete elérte a 26,5 Celsius-fokot, pedig az év ezen időszakában a víz átlaghőmérséklete 24-24,5 Celsius-fok. A szakemberek remélik, hogy a tengervíz felszínének hőmérséklete 23 Celsius-fokra csökken, mielőtt a déli féltekén beköszönt a  tél, és a korallok két-három hónap vagy hosszabb idő alatt regenerálódnak.

A múlt heti Science-ben ausztrál kutatók azt írták, hogy a korallfehéredés hőhullámok idején fenyeget – ha a vízhőmérséklet 2 Celsius-foknál többet emelkedik –, de lehűléskor képesek regenerálódni. Ha viszont a vízhőmérséklet tartósan 0,5 Celsius-fokkal emelkedik, a korallok elveszítik a túlzott melegedés elleni természetes védelmüket, és a zátonyok fehéredése drámai mértékben megnövekszik.

Rovatok