Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan felszállhat a Solar Impulse 2

2016. április 21., csütörtök 18:58

Április 21-én folytathatja útját a napelemekkel működő repülőgép, a Solar Impulse 2. Az első modell 2013-ban keresztülrepülte az Egyesült Államokat; már akkor látszott, hogy a tervezők ambiciózus vállalkozása hamarosan globális méreteket ölt.

A kizárólag napenergiát hasznosító Solar Impulse 2 világ körüli útja tavaly áprilisban indult Abu Dzabiból. A küldetés célja, hogy bebizonyítsa: tiszta energiával, környezetkárosítás nélkül is megoldható a légi közlekedés. A gépet két svájci pilóta, Bertrand Piccard és André Borschberg felváltva vezetik.

A pilóták több rekordot is megdöntöttek útközben. Az egyiket akkor, amikor Borschberg öt napon át egyedül vezette a gépet a Csendes-óceán fölött, miközben Japánból Hawaiira tartottak. Sajnos a hosszú út nemcsak a pilótákat, hanem a gépet is megviselte. A gép akkumulátorai meghibásodtak a hosszú út alatt, így tavaly július óta Hawaii-on vesztegelnek.

Ha Piccard a tervezett időben fel tud szállni, a Solar Impulse 2 összesen 293 napot töltött tétlenül. Az indulás viszont nem garantált: a múltban már többször is el kellett halasztaniuk a felszállást az időjárási körülmények miatt. Ha mégis felszállnak, 62 órás repülőút elé néznek. Ennyi ideig tart, míg a Solar Impulse 2 eléri Mountain View-t.

A repülést a projekt weboldalán élőben követhetjük, az adás már elindult.

Rovatok