Index Vakbarát Hírportál

Izzadságszagú reklámokkal harcolnak a zikavírus ellen

2016. április 21., csütörtök 09:35

Brazil reklámügynökségek tervezték a zikavírus elleni küzdelemhez fejlesztett hirdetőoszlopokat. A panelek tejsavoldatot és szén-dioxidot párologtatnak; ezeknek a szaga az emberi verejtékre, illetve a leheletre emlékeztet. A reklámok gyakorlatilag a légypapír szerepét töltik be, így az odacsalogatott, a zikavírust terjesztő szúnyogok ráragadnak.

A Moszkitógyilkos Reklámplakátot (Mosquito Killer Board) tervező két cég, a Posterscope és az NBS szerint a büdös reklámok két és fél kilométer távolságból magukhoz vonzhatják a vérszívókat. Az ügynökségek szabadon felhasználhatóvá tették a terveket, és mindenkit arra biztatnak, hogy használják őket. Egy szakértő azonban a veszélyeire is figyelmeztetett: ha az eszköz működik, az megnövelheti a vérszívók számát a sűrűn lakott területeken.

Mostanáig két hirdetőtáblát telepítettek Rio de Janeiróban. Az ügynökségek nem tervezik, hogy értékesítsék a reklámfelületeket – már csak azért sem, hogy ne takarják el a hirdetőtáblákban csapdába ejtett rovarokat. Egy ilyen tábla gyártási költsége néhány ezer real lehet (1000 real nagyjából 77 ezer forintot ér).

Rovatok