Index Vakbarát Hírportál

Kicsinálja az egerek máját az űrutazás

2016. április 21., csütörtök 14:59

Egy, a hosszú távú űrrepülés hatásait vizsgáló kutatásban a Coloradói Egyetem szakértői megvizsgálták az Atlantis űrsiklóval röptetett egereket. Megállapították, hogy az állatok a korai májbetegség tüneteit produkálják.

A témával foglalkozó tanulmány vezető szerzője, Karen Jonscher elmondta, hogy a vizsgálat előtt nem sokat tudtunk arról, milyen hatása van az űrutazásnak a májra. A kérdés viszont foglalkoztatta a szakértőket, mert az űrhajósok gyakran produkáltak cukorbetegségre hasonlító tüneteket a hosszabb utazások után, de ezek nem voltak tartósak.

Az egerek májkárosodása viszont okot adhat az aggodalomra.

A vizsgált állatok 13 és fél napot töltöttek az űrsiklón. A visszatérés után Jonscher és munkatársai mintákat vettek az egerek májából. Az eredmények szerint az űrutazás hatására hegesedést okozó speciális májsejtek alakultak ki bennük, ami a szerv hosszú távú károsodásához vezethet.

Láthattuk egy májkárosodás kezdetét, mindössze 13 és fél nap után. Az egerek izomtömege is csökkent. Ugyanez figyelhető meg a hosszú ideig fekvőknél is: az izmok elsorvadnak, a fehérjék aminosavakká bomlanak. A kérdés, hogy ez hogy hat a májra?

– mondta Jonscher.

A tudósok már régóta tanulmányozzák az űrutazás hatásait az emberi szervezetre, de eddig főleg a csontokra, az izmokra, az agyra, valamint a szív- és érrendszerre koncentráltak. Az eddigi tanulmányok azt sugallták, hogy a cukorbetegségre emlékeztető tüneteket a mikrogravitáció, és azzal összefüggésben az anyagcsere okozza. Viszont az anyagcseréért felelős fő szerv a máj, így az űrutazásoknál ez kiemelten veszélyeztetett szerv lehet.

Jonshcer csapata megállapította, hogy

Jonscher elmondta, hogy általában hónapokig, nem ritkán évekig tart, hogy fibrózist idézzenek elő egerekben, még akkor is, ha egészségtelen diétán élnek. Ezek után jogosnak tűnhet a kérdése:

Ha egy egér étrendváltoztatás nélkül a fibrózis kezdeti jeleit mutatja, mi történhet az emberekkel?

Ha a NASA valóban a mélyűr felfedezésére irányuló utazásokat tervez – mint a Mars-missziót, ami akár egy évig is eltarthat –, az új eredményeket mindenképpen érdemes figyelembe venniük.

Rovatok