Index Vakbarát Hírportál

Még sosem volt ilyen szép az északi fény

2016. április 21., csütörtök 18:58

Talán még soha nem készült olyan látványos film az aurora borealisról – közismertebb nevén északi fényről –, mint az, amit a Nemzetközi Űrállomásra telepített kamera rögzített. A videót az ISS-re rögzített, 4K felbontású kamerával vették föl, és három napja töltötték fel a NASA Youtube-csatornájára.

Valószínűleg a használt kamera minőségének, illetve a magas felbontásnak köszönhető, hogy a végleges anyag ilyen káprázatosan fest.

A sarki fény akkor keletkezik, amikor a napenergiával töltött részecskék kilökődnek a Napból, majd a napszéllel eljutnak a Földig, ahol összeütköznek a bolygó mágneses mezejének elektromosan töltött részecskéivel. Az ilyenkor létrejövő reakció okozza a látványos tűzijátékot. A sarki fényt a Földről a magasabb, sarkvidékhez közeli szélességi fokokon lehet észlelni.

A videó készítéséhez a NASA szerződést kötött a Harmonic médiacéggel, akik Észak-Amerika első, nem kereskedelmi célból üzemeltetett 4K csatornáját is elindították. Valószínű, hogy a jövőben hasonlóan látványos filmekre számíthatunk tőlük.

Rovatok