Index Vakbarát Hírportál

21 millió éves majomfajt fedeztek fel Észak-Amerikában

2016. április 22., péntek 11:10

Észak-Amerika legrégebbi majomfosszíliáira bukkantak a Panama-csatorna bővítése idején végzett régészeti feltárásokon – írja az MTI. Az eddig ismeretlen faj, a tudósok által Panamacebus transitusnak elnevezett majom hét kis foga 21 millió éves. Az ősi majomfajról a Nature-ben számolt be Jonathan Bloch, a Floridai Egyetem paleontológusa.

21 millió éve Dél- és Észak-Amerikát tenger választotta el. A P. transitus nevét a latin transit (átkelés) szóból kapta. A korai miocén földtörténeti korban a majomnak át kellett kelnie Dél-Amerikából ezen a tengeren. Lehetséges, hogy a majom átúszta a tengert, de ehhez több mint 160 kilométer kellett megtennie. Bloch szerint valószínűbb, hogy a P. transitus valamilyen növényi fonaton tutajozott át, csakúgy mint ősei.

A lelet az eddigi legrégebbi közvetlen utalás arra, hogy emlősök Dél- és Észak-Amerika között vándoroltak. A kutatók korábban abból indultak ki, hogy a főemlősök 34-37 millió évvel ezelőtt Afrikából érkeztek Dél-Amerikába. Az úgynevezett újvilági majmok, mint például a csuklyásmajom, 3,5 millió évvel ezelőtt a mai Panama területén lévő szárazföldi hídon vándoroltak Dél-Amerikából Észak-Amerikába.

Most látjuk, hogy eddig tudomásunk szerint ezek az egyetlen emlősök, amik sikeresen keltek át a korai miocénben a közép-amerikai tengeri úton a mai Panama területére. Reméljük, hogy a jövőbeni fosszília-felfedezések segíteni fognak abban, hogy jobban megértsük, miként voltak képesek erre.

– mondta Bloch.

A lelet felfedezése 5 millió évvel korábbra teszi az újvilági majmok modern diverzifikációjának kezdetét. Egy ilyen öreg majom felfedezése Közép-Amerikában hasonló jelentőségű, mint az Afrikából ismert kihalt emberi ős, a Homo erectus maradványaira bukkanni Ausztráliában.

Rovatok