Index Vakbarát Hírportál

Török régészek ősi bölcsességre bukkantak egy mozaikon

2016. április 23., szombat 00:28

Pénteken a dél-törökországi Antakya tartomány Hatay városában ásó régészek egy több mint 2000 éves üvegmozaikot fordítottak ki a földből. A régészek becslése szerint a hellenisztikus korból, az időszámításunk előtti 3. évszázadban készített műtárgyon a következő bölcsesség díszelgett:

Légy vidám, éld az életed.

Demet Kara, a Hatayi Archeológiai Múzeum régésze azt mondta, hogy ilyen leletet még nem találtak Törökországban, hasonlót is csak Olaszországban; de a most feltárt mozaik aprólékosabb kidolgozású, ráadásul 2300 éves.

A török régészek 2012-ben kezdtek el dolgozni a területen, mivel a Hatay drótvasút-projektjének munkálatai során egy akkor még ismeretlen romegyüttesre bukkantak. Ez abból az időből származik, amikor a település Antiókheia néven az akkor ismert világ harmadik legnagyobb városának számított, gazdag kulturális élettel, mozaikiskolákkal. 

A vizsgálatok megállapították, hogy az alkotás egy ház étkezőjének a padlóját ékesítette. A lelet három jelenetet ábrázol, de a tudósok a legkifejezőbb kép alapján a "csontváz mozaik" nevet adták neki. A műnek ez a része fekete hátterű, a központi alak körül egy kenyér és egy amfóra foglal helyet.

A környéken népszerű mozaikok sok fontos részletet árulnak el a hellenisztikus kor mindennapjairól. A mostani leletről is kiderül, hogy mivel szerettek foglalkozni a korabeli arisztokraták: 

fürdőzéssel és lakomázással

A mozaik első jelenetben egy fekete bőrű figura lapáttal pakolja a tüzet. Ez a fürdőt jelképezi. Az alkotás középső képén egy napóra látható, alatta egy korabeli ruhát viselő fiatal férfi, aki a szerkezet felé rohan, valamint a fiú háta mögött az egyik kopasz szolgája. A napóra 9 és 10 óra között áll. Az este 9 óra a rómaiaknál a fürdő idejét jelentette, az este 10 óra pedig a vacsora kezdetét mutatja. A pontosságra kényesen ügyeltek. A leletet bemutató Demet Kara, a Hatayi Archeológiai Múzeum régésze az utolsó jelenetet "jópofának" nevezte, mert, a mozaiknak nevet adó csontváz a kezében korsót tart, mellette pedig kenyér és bor pihen.

(MTI)

Rovatok