Index Vakbarát Hírportál

Szétstresszeli a kutyáját az ölelgetésével

2016. április 27., szerda 17:20

A kutyák nem szeretik, ha az emberek átölelik őket - állapította meg Stanley Coren kutató. A kutyabarát pszichológus évek óta foglalkozik az állatok viselkedésével. A Psychology Today című szaklapban bemutatott tanulmányában azt vizsgálta, mennyire élvezik a kutyák, ha az emberek átölelik őket, írja az MTI.

A University of British Columbia szakértője kétszázötven tetszőlegesen kiválasztott képet értékelt ki, amelyen egy kutyát átölelő ember látható. Kizárta azokat az eseteket, amelyekben további stresszfaktor is hathatott az állat viselkedésére, például azokat a felvételeket, amelyekben a kutyát fel is emelték - olvasható a Spiegel online kiadásában.

Annak, hogy a kutyák stresszesek, több jele is lehet: tágra nyitják szemüket, hogy a szemfehérje is látszódik, füleiket behúzzák vagy lehajtják, elfordítják fejüket a stressz forrásától, vagy becsukják szemüket, ásítanak vagy nyalogatják az ajkukat.

Coren megállapította, hogy a vizsgált képek 82 százalékán a stressznek legalább egy jele látszik. Csak a felvételek nyolc százalékán tűnt úgy, mintha a kutya élvezné az ölelést, a többi képen a kutyák viselkedése semleges vagy nem egyértelmű volt. A szakember szerint a kutyák többnyire csak elviselik, de nem szeretik, ha gazdájuk az irántuk táplált szeretetét öleléssel fejezi ki, mivel így megfosztják az állatot az elszaladás képességétől.

"A kutyák tulajdonképpen futó állatok, arra termettek, hogy gyorsan fussanak. Ez azt jelenti, hogy stressz vagy veszély esetén elsődlegesen futni kezdenek, és csak akkor használják a fogaikat, ha ez nem lehetséges" - írta a kutató.

Coren nem az első, aki tudományos alapon tanácsolja a kutyatulajoknak, hogy ne ölelgessék a kutyáikat, inkább simogatással, vagy kedves szavakkal jutalmazzák őket. A kutyák számára ugyanis az ölelés nem a szeretet jele, hanem az erősebb fél dominanciáját fejezi ki.

Rovatok