Index Vakbarát Hírportál

Bőrsejtből készült emberi sperma

2016. április 28., csütörtök 11:37 | aznap frissítve

Spanyol kutatók bejelentették, hogy emberi spermát készítettek bőrsejtekből. A megoldás segíthet a meddőség kezelésében. A kutatók szerint világszinten a párok 15 százalékát érinti a probléma, nekik egyelőre az egyetlen opciójuk, hogy donoroktól használjanak spermát vagy petesejtet.

Carlos Simon, a Valencian Infertility Institute tudományos igazgatója szerint a cél ivarsejtek létrehozása olyanoknak, akiknek nincs sajátjuk. A kutatást az amerikai Standford Universityvel közösen végezték, az eredmények a Scientific Reports című szaklapban jelentek meg.

A kutatást a japán Sinja Jamanaka és a brit John Gordon inspirálta, akik 2012-ben közös Nobelt kaptak, mivel felfedezték, hogy a kifejlődött sejtek visszaállíthatóak őssejtekké. Simon és csoportja néhány génnel úgy programozta a bőrsejteket, hogy ivarsejtekké alakultak.

Egy hónap alatt sikerült a bőrsejteket csírasejtekké fejlesztették, ebből létre lehet hozni spermát vagy petesejtet. Viszont kiderült, hogy egyelőre nem tudnak megtermékenyülni vagy megtermékenyíteni, ehhez még további kutatások kellenek.

A kutatóknak a jogi kérdéseket is meg kell vizsgálniuk, mivel a technikával mesterséges embriókat lehet majd létrehozni, ez pedig egyelőre nem engedélyezett mindenhol.

Rovatok