Index Vakbarát Hírportál

Végleg eltűnik a gyermekbénulás a Földről

2016. április 28., csütörtök 17:21

A következő két hétben a világ szinte összes országában megváltoztatják a gyermekbénulás elleni vírus vakcináját. Erre azért van szükség, hogy véletlenül se jöjjön vissza a poliovirus természetben már nem létező 2-es típusa. Egy éven belül teljesen kipusztulhat a vírus, így ez lehet a második ember által kiirtott vírus a világon.

Idén összesen kilenc gyermekbénulásos esetet jelentettek az egész világról. Ha minden jól megy, jövőre ez a szám nullára csökken, vagyis a polio lehet a második olyan vírus, amelytől sikerül teljesen megszabadulnia az emberiségnek. Óriási, világméretű összefogás kellett ehhez.

Az Egészségügyi Világszervezet polio elleni harcának vezetője szerint tovább kell folytatni a küzdelmet, hogy a még két utolsó országban, Afganisztánban és Pakisztánban is teljesen kiirtsák a vírust. De év végére, vagy jövő tél végére teljesen megszűnhet ez a fajta betegség. Michel Zaffran szerint ez azért óriási eredmény, mert nagyon kevés olyan vírus van, amelynél sikerült ezt elérni. Ezidáig csak egy vírust sikerült oltásokkal eltörölni a Föld színéről, a fekete himlő kórokozóját.

Fekete himlő

Az egyszerűen csak himlőnek nevezett betegséget a Poxvirus variolae vírus okozta, ez volt az emberiség legpusztítóbb kórokozója. A fertőzöttek nagyon magas arányban haltak meg, de a túlélők közül is sokan megvakultak (ismert magyar példa Kölcsey Ferencé, aki gyermekkorában betegedett meg és fél szemére megvakult). Európában az utolsó ismert járvány Jugoszláviában volt 1972-ben, egy Közel-Keletről visszatért zarándok hurcolta be Koszovóba a fekete himlőt. Összesen 175-en fertőződtek meg, ebből 35-en meghaltak. Az utolsó ismert természetes megbetegedést 1977-ben jelentették Szomáliából, illetve egy évvel később egy birminghami laborból kiszabadult egy vírus, lokális járvány okozott, és egy embert megölt. Egy világméretű kampány után 1980-ban hivatalosan is bejelentették, hogy kiirtották a vírust a Földön.

A poliovírus okozta megbetegedés miatt járványos gyermekbénulás alakulhat ki, az esetek egy százalékában tartós bénulást okozva. A bénulás oka, hogy betegségnél a gerincvelőben elhelyezkedő mozgató idegsejtek elpusztulnak. Érdekes, hogy a fertőzések 95 százaléka tünetmentes, 4-8 százalékban enyhe lázzal jár a betegség. A gondot azok az esetek jelentik, amikor két-három napos láztalanság után megint láz, gerincfájdalom, aluszékonyság jelentkezik, ezután jön az izomgyengeség, izomfájdalmak, bénulás. Szélsőséges esetben még a légzőizmokat is elérheti a bénulás. Nincs ellenszere, nem lehet hatékonyan kezelni, ezért nagyon fontos a megelőzés.

A vírus az 1900-as évektől egyre több megbetegedést okozott, a század közepére kezdett aggasztó méreteket ölteni a bénulásos megbetegedések száma. Az ötvenes években az egész világról jelentettek nagyobb járványokat, Magyarországon 1954-ben, 1956-ban, 1957-ben és 1959-ben voltak voltak nagyobb járványok. A legsúlyosabb helyzet 1957-ben alakult ki, akkor 2334-en fertőződtek meg, ebből 143-an meg is haltak. Egyre nagyobb volt a nyomás az kutatókon, hogy készítsenek valamilyen oltóanyagot, ezt az ötvenes években sikerült is kifejleszteni.

Magyarországon 1957-ben vezették be az oltást, ezután alig néhány tucat megbetegedést jelentettek, ráadásul ezek túlnyomó része oltási szövődmény volt. Az utolsó vírus (tehát nem oltóanyag) okozta megbetegedés 1969-ben fordult elő itthon. A világ többi országában is hasonló volt a folyamat, a vakcina bevezetése után rohamosan csökkent a megbetegedések száma. Az Egyesült Államokban például 1952-ben volt a legsúlyosabb a helyzet, akkor több mint húszezren fertőződtek meg, közülük sokan tartósan megbénultak.

A WHO jelentése szerint 2015-ben összesen 96 ismert polio-fertőzés volt a világon, óriási eredmény, ha azt nézzük, hogy 1988-ban még 350 ezer megbetegedést jelentettek, és ezek többsége gyerek volt. A WHO az UNICEF-fel karöltve világméretű kampányt indított, mert tarthatatlannak tartották azt a helyzetet, hogy naponta ezer gyerek bénul le egész életére. A kampány hatására több mint 2,5 milliárd gyereket oltottak be a világ 200 országában, húszmillió önkéntes részvételével. A kampányt nemzetközi összefogással finanszírozták, több mint 11 milliárd dollárba került az, hogy egy veszélyes vírust sikerül elpusztítani.

Az eltelt majdnem harminc év alatt

1,5 millió gyerek életét mentették meg, 13 millióan képesek járni

azért, mert a világ egészségügyi szervezetei úgy döntöttek, mindenkit beoltanak.

Van még tennivaló

A poliovírus nagyon fertőző, érintéssel, fekális-orális úton terjed. Különösen fertőző gyerekek körében és olyan helyeken, ahol nem túl jók a higiéniai körülmények. Fertőzött ételekkel és cseppfertőzéssel is elkapható a betegség. Ma már csak két ország van a világon, ahol természetes úton is meg lehet fertőződni, ez Afganisztán és Pakisztán. Az idei kilenc eset ebben a két országban történt (kettő Afganisztánban, hét Pakisztánban) és a tavalyi 96-ot is innen jelentették.

A higiénia hiánya mellett politikai okokkal is magyarázható az, hogy ebben a két országban vannak még megbetegedések. A helyi radikálisok sokszor ellenzik az oltásokat, Afganisztánban főleg a kormányellenes erők által irányított területeken okoz nehézséget beadni a vakcinát. Pakisztánban iszlamisták akadályozzák a munkát, januárban egy önkéntest öltek meg, februárban egy polio elleni központ ellen követtek el öngyilkos merényletet, 15 ember halálát okozva ezzel. Máshol is voltak visszaesések, 2013-ban például Szíriában ütötte fel a fejét a betegség, miután 14 évig nem volt jelen az országban, de sikerült megakadályozni a járványt és a az utóbbi években nem jelentettek onnan sem újabb esetet.

Három típus

A tavaly ismert 96 esetből 74-et vad fertőzés okozott, a maradék 22 esetben a vakcinában lévő legyengített vírus okozott megbetegedést. Mielőtt itt továbbmennénk, beszéljünk egy kicsit magáról a vírusról és az oltóanyagról. A poliovírust sokan egy kórokozónak gondolják, pedig valójában három különböző típusba sorolható a vírus, ezt egyszerűen 1, 2, 3-as típusnak nevezik. A mostani oltás trivalens, vagyis mindhárom fajta ellen védelmet nyújt. De a három poliovírus közül az egyik, a 2-es típus már egyáltalán nem fordul elő a természetben, az utolsó ismert esetet 1999-ben jelentették.

A mostani vakcinát a világ nagy részén szájon át adják be és mindhárom fajta vírus legyengített változatát tartalmazza, hogy mindhárom ellen védelmet nyújtson. A szájon át beadott oltóanyagnak azonban rossz higiéniai körülmények között van egy hátránya, a vírus képes feléledni és újra fertőzni. Ez történt az előbb említett 26 esetben. Így ezekben az esetekben az oltóanyag okozta a megbetegedést. Ijesztően hangzik, de igen ritka jelenség. A WHO adatai szerint 2000 és 2015 között összesen 760 ilyen esetről tudnak, miközben több milliárd vakcinát itattak meg gyerekekkel.

A vakcinának két formája van, az egyik elölt kórokozóval, a másik az élő, gyengített vírussal való oltás. Ez utóbbit szájon át adják be, a bélfalban okoz védelmet, ott ahol a vad vírus megtapadna. Egészen mostanáig a szájon át adott trivalens vakcinát használták a világ sok országában, mert így hatékonyabb megelőzni az emberről emberre terjedést, könnyebb adminisztrálni, könnyebb beadni és jóval olcsóbb. Egy adag szájon át beadandó vakcina 15 centbe kerül, míg az injekciós változat ára egy dollár. Magyarországon injekcióval kapják az oltást a gyerekek csecsemőként, több más betegség elleni oltással kombinálva.

Mivel a 2-es típus már 1999 óta nem fertőzött a természetben, a világ egészségügyi szervezetei úgy döntöttek, hogy áttérnek egy másik vakcinára, az úgynevezett bivalens vakcinára. Ez az oltóanyag a másik két vírus legyengített változatát tartalmazza, így az esély sem lesz meg, hogy a 2-es típus visszajöjjön.

Világméretű összefogás

Ez eddig a legnagyobb szabású váltás az oltások történetében. Két hét alatt, április 17. és május 1. között összesen 150 országban térnek át az új oltóanyagra. Ha minden a tervek szerint halad, 

a 2-es típusú poliovírust jövő ilyenkorra eltörlik a Föld színéről.

És ez nem minden, ha már nem lesz több vad fertőzés a világon, a szájon át adandó vakcinát is megszüntetik és átállnak az injekcióval beadandóra. Ebben az oltóanyagban olyan vírusok lesznek, amelyek képtelenek fertőző állapotba mutálódni. Ez lesz a második lépés, a második vakcinaváltás a polio elleni harcban. De ez valamikor később lesz, most arra koncentrálnak, hogy mindenhol átálljanak a trivalens vakcináról a bivalens vakcinára.

A harc azonban nem áll le jövőre, hiába söprik el a Föld színéről a vírust. Az orvosok továbbra is oltani fogják a gyerekeket és figyelik az eseményeket. A fekete himlőnél is három évet vártak az utolsó megbetegedés után, amikor hivatalosan is ki merték jelenteni, hogy a vírust elpusztították. De most minden esély megvan arra, hogy az idei lesz az az év, amikor utoljára betegszik meg gyerek poliovírus miatt. És ez óriási eredmény.

Rovatok