Index Vakbarát Hírportál

Majmokon már sikerült kivédeni a HIV-et

2016. április 29., péntek 09:09

Egy speciális antitest hatására hónapokon át védetté váltak makákók a HIV-vírus egyik változatával szemben – írja az MTI. Malcolm Martin, a Bethesdában lévő, allergiával és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet munkatársa és csoportja majmoknak egy bizonyos antitestet adott, amely megvédte az állatokat akkor is, amikor hetente kitették őket a fertőzésnek. A szakértők megállapították, hogy az egyszeri antitest-kezelés akár 23 héten át is védelmet nyújthat a kórokozóval szemben.

Különösen azok az antitestek voltak hatásosak, amelyeknek felezési idejét a testben kémiai módosításokkal meghosszabbították. A biológiai felezési idő az az időtartam, amely alatt a szervezetbe juttatott, gyógyhatással rendelkező anyag mennyisége a felére csökken. Míg az így immunizált makákók átlagosan 14,5 héten át védve voltak a fertőzéstől, a kezelés nélküli állatok átlagosan a harmadik héten már megfertőződtek.

A Martin és csoportja által alkalmazott eljárást passzív immunizálásnak nevezik - egy bizonyos kórokozó elleni specifikus antitestek szervezetbe juttatásával hozzák létre az immunitást. A módszer problémája, hogy a szervezet lebontja az antitestet, ezért újra be kell juttatni a szervezetbe - fejtette ki Marcus Altfeld, a Hamburgi Egyetem Heinrich Pette Intézetének munkatársa. „Ha sikerül kifejleszteni nagy ellenálló-képességű antitesteket, az valódi áttörés lenne. Az antitestek passzív átruházása hatékonyabbnak tűnik, mint az eddig tesztelt oltóanyagok” – mondta a szakértő.

Gerd Fätkenheuer, a Kölni Egyetem HIV-kutatója is izgalmasnak találja mind a kutatás eredményét, mind a passzív immunizálás koncepcióját. „Itt mutatták ki első alkalommal, hogy az antitestek egyszeri beadása hosszú távon védelmet biztosít. Eddig csak akkor sikerült ilyen védelmet kimutatni, ha közvetlenül az előtt juttatták a szervezetbe, mielőtt az kapcsolatba lépett a HIV-vírussal” - mondta a kutató.

Rovatok