Index Vakbarát Hírportál

Műholdról is látszik, milyen komoly változáson ment át a Szuezi-csatorna

2016. május 1., vasárnap 20:15

Tavaly adták át az egyszerűen csak új Szuezi-csatornának hívott fejlesztést, aminek köszönhetően a Mediterrán- és a Vörös-tengert összekötő folyosón több hajó tud gyorsabban eljutni a céljához. A NASA készített látványos felvételeket arról, hogyan néz ki a fejlesztés óta a csatorna.

Az építkezésnek köszönhetően az eredeti sáv szélesebb és mélyebb lett, illetve építettek egy  35 kilométer hosszú, párhuzamos csatornát is mellé. A képeken látható, hogy a csatorna középső szakaszán történt változás mennyire alakította át 2014 óta a Szuezi-csatornát. A képek április elején készültek, nagyjából kilenc hónappal a projekt elkészülése után.

A fejlesztésnek köszönhetően az Ismaili városánál található, leginkább várakozásra használt tó így némileg tehermentesült, és sokkal gyorsabban tudnak tovább utazni a várakozó teherhajók. Ráadásul a párhuzamos csatornának köszönhetően a baloldali sávon dél, a jobboldali sávon észak felé utazhatnak a hajók, vagyis a kétsávos fejlesztésnek köszönhetően a haladás is gyorsabb, egyszerűbb.

Az új csatornának köszönhetően az eddigi 8-11 órás várakozási idő 3 órásra csökkent.

Rovatok