Index Vakbarát Hírportál

Csóva nélküli üstököst találtak

2016. május 2., hétfő 10:47

Európai kutatók olyan üstököst találtak, amelynek nincsen csóvája. Ez az első ilyen égitest. Az összetétele is érdekes lehet, ezt megvizsgálva a kutatók választ kaphatnak a naprendszer kialakulásának körülményeiről és további életéről.

Az üstökös a Manx nevet kapta a Manx macska után. Ez egy olyan házimacska, amelynek a gerince mutációk miatt megrövidült és csonka a farka, néhány példánynál pedig egyenesen hiányzik a farokrész.

A Manx üstökös olyan kövekből áll, amelyeket a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövben találhatunk, emiatt a kutatók azt feltételezik, hogy ebben a régióban keletkezhetett. A legtöbb üstökös jégből és más fagyott anyagokból áll és a Naprendszer egy távoli pontján jönnek létre.

Az ESO projektben dolgozó német kutatók most annak próbálnak utánajárni, hogy mennyi ilyen Manxhoz hasonló üstökös létezhet. Azért fontos kérdése ez, mert választ adhat az Naprendszer első éveire. Megtudhatják, hogy az alakuló bolygók mozgékonyak voltak-e vagy többé-kevésbé ugyanott vannak, ahol kialakultak.

Az üstököst 2014-ben fedezték fel, hivatalos neve C/2014 S3. A Pan-STARRS nevű teleszkóp-rendszerrel fedezték fel, ezzel a hálózattal gyorsan mozgó égitesteket, üstökösöket tudnak felfedezni.

Rovatok