Index Vakbarát Hírportál

Három lakható bolygó is lehet a Földtől egy köpésre

2016. május 2., hétfő 18:10

Alig 40 fényévnyire három lakható, nagyjából Föld-méretű bolygót találtak csillagászok, jelentette be hétfőn egy kutatócsoport a Nature tudományos szaklap legújabb számában. A három bolygó egy kisebb méretű, meglehetősen hideg vörös törpe körül kering, kettő rettentő közel a csillaghoz, ezek 1,5 és 2,4 földi nap alatt már le is tudják a keringésüket, vagyis elég gyorsan telnek ott az évek.

A harmadik bolygó keringési ideje egyelőre bizonytalan, az eddigi megfigyelések alatt 4-73 nap között bármennyi lehet.

A Trappist-1 nevű, a Vízöntő csillagképben található vörös törpe nagyjából tized akkora, mint a Nap, vagyis éppen csak nagyobb, mint a Jupiter. A fénykibocsátása viszont 2000-szer kisebb, mint a Napé, de a kutatók szerint így is elképzelhető, hogy folyékony víz található a körülötte keringő exobolygókon, ami elengedhetetlen a élet kialakulásához.

A 40 fényévnyi távolság miatt ezek a bolygók lehetnek az elsők, amiket meg is tudunk látogatni azok közül, amiken elképzelhető a földön kívüli élet. Addig viszont a lehetőségek képest közelebbről is megvizsgálják majd a Trappist-1-et és a bolygóit a Hubble és a Kepler űrtávcsövekkel.

Rovatok