Index Vakbarát Hírportál

Második perét veszti el a Johnson & Johnson rákkeltőgyanús hintőpor miatt

2016. május 3., kedd 16:14

Néhány hónapon belül már a második perét veszíti el a Johnson & Johnson cég egy hintőporával kapcsolatban. A céget azért perelték be, mert az a gyanú, hogy a hintőpor rákot okoz, és egyre több ilyen esetről vélnek tudni.

Egy St. Louis-i bíróság ítélt meg 55 millió dollárt Gloria Ristesundnak, aki több mint 35 évig használta a Johnson & Johnson hintőporát, mielőtt 2011-ben petefészekrákot állapítottak volna meg nála. A nő ügyvédei azzal érveltek, hogy a cég valószínűleg tudott arról, milyen egészségügyi kockázatokat okoz a hintőpor, de nem figyelmeztette vásárlóit.

Az ügyvédek belső dokumentumokra hivatkoznak, amikor állításukat próbálják alátámasztani. Ezekből kiderül, hogy a Johnson & Johnson tudott azokról a tanulmányokról, amelyek összefüggésbe hozták a hintőpor használatát és a petefészekrákot.

A Johnson & Johnson fellebbez az ítélet ellen. Szerintük számtalan tudományos és jogi vizsgálat kimutatta, hogy a hintőpor nem veszélyes kozmetikai termék.

Nem ez az első per, amit elveszít a cég hasonló okok miatt. Februárban egy bíró 72 millió dolláros kártérítést ítélt meg Jackie Fox családjának, aki 2015-ben halt meg petefészekrákban.

Az amerikai rákbetegségekkel foglalkozó szövetség szerint nem egyértelmű, hogy a hintőpor okoz-e rákot. Az International Agency for Research on Cancer (ez a Világegészségügyi Szervezet része) szerint azonban rákkeltő lehet.

Rovatok