Index Vakbarát Hírportál

India válasza a felmelegedésre: kevesebbet böfögő tehenek

2016. május 4., szerda 09:21

Senki ne mondhassa, hogy India nem tesz meg minden tőle telhetőt a klímaváltozás enyhítésére. A kormányzati tudósok kitalálták, hogyan lehet csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását: kevesebbet böfögő tehenet kellenek.

Indiában több mint 280 millió tehén és több mint  200 millió egyéb kérődző állat, mint kecske, juh, jak él. Az ország műholdas programjának adatai szerint ezek az állatok évente több mint 13 tonna metánt bocsátanak a levegőbe. A metán pedig huszonötször több meleget ver vissza, mint a szén-dioxid.

Adott volt a következtetés, csökkenteni kell az állati kibocsátást. Csakis Indiában juthattak erre a következtetésre, ahol nagyon kevés esély van a fosszilis energiatermelés visszaszorítására. Sőt, az ország 2019-ig megduplázná szénkitermelését.

Az Új-Delhi közelében lévő tehenészeti kutatóintézet munkatársai most arra a nagyon fontos kérdésre keresik a választ, hogyan csökkenthető a tehenek böfögése. A kutatók még azt is tudni vélik, hogy azért a böfögést kell visszaszorítani, mert az sokkal több metánt juttat a levegőbe, mint a szellentés.

Az egyik kutató, E.M. Muhammed olyan tehenetek tenyésztett, amelyek jóval kisebbek a hagyományos teheneknél. És bár kevesebb tejet adnak, de jobban bírják a hőséget. Meglepő módon, ezek a tehenek tizedannyi metánt bocsátanak a környezetükbe (és hetedannyi székletet, de ez most mellékes). Muhammed szerint ez lehet a jövő, bolygóbarát tehenének az alapja.

Rovatok