Index Vakbarát Hírportál

12 magyar fizikus is megkapta a Breakthrough Prize-t

2016. május 5., csütörtök 15:55

A gravitációs hullámok felfedezését, megfigyelését célzó LIGO-projekt alapítói, Ronald W. P. Drever Kip S. Thorne, Rainer Weiss, valamint a nemzetközi LIGO-Virgo-együttműködés (a gravitációs hullámokat a LIGO-detektorai fedezték fel februárban) 1012 tagja, köztük 12 magyar fizikus kapta az idei Breakthrough Prize-ot, alapvető fizikából. A díjat 2012-ben többek között techóriások vezetői alapították, 2013-ban pedig a fizika és a matematika mellett az élettudományok díjazását is behozták: olyan kutatókat díjaznak, akik áttörést érnek el saját területükön. 

A fundamentális fizikában kiosztott díj 2016-os magyar díjazottjai:

 A díjjal járó 3 millió dolláros pénzjutalomból 1 milliót a három LIGO-alapító kap, a maradék 2 milliót a nemzetközi kutatócsoport 1012 kutatója kapja, akik szerzői voltak a felfedezést jelentő cikknek. Egyenlő arányban, azaz fejenként ~1976 dollárt (541 ezer forintot) osztanak szét.

A díjat utoljára 2013-ban osztották ki, mások mellett Stephen Hawking elméleti fizikus kapta. Hawking méltatta az idei díjazottakat: „Óriási a jelentősége ennek a felfedezésnek: mindenekelőtt megerősítést ad az általános relativitáselmélet és a fekete lyukak kölcsönhatására vonatkozó következtetéseihez, másodsorban újfajta csillagászat kezdete, ami a világegyetemet egy másfajta közegen keresztül tárja fel. A LIGO-csapat bőségesen megérdemli a Breakthrough Prize-t".

Rovatok