Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az ősi vulkánok nyomait a Marson

2016. május 5., csütörtök 09:25

Jég alatti vulkánok törtek ki több milliárd évvel ezelőtt a Marson, állítja a NASA a Mars körül keringő szonda adataira hivatkozva. A vulkánok utáni kutatás segít bizonyítani, hogy egykor a Mars teljes felszínét jég borította. Ezenkívül információt kaphatunk az akkori környezetből, amely kedvező lehetett a mikroszkopikus élet kialakulásához.

Sheridan Ackiss, az indianai Purdue Egyetem kutatója csapatával az űrszonda ásványi anyagokat feltérképező spektométerének adatait vizsgálta meg a Mars déli féltekén. A terület tele van lapos tetejű hegyekkel.

A kutatók már korábban arra gyanakodtak, hogy ezek vulkánok lehettek, mert formájuk nagyon hasonlít a földi, jég alatti vulkánokéra. A kövek történeteket mondanak, így a köveket meg tudják mondani, hogyan alakult és változott a vulkánok formája az évek alatt.

Amikor egy vulkán a jég alatt tör ki, a hirtelen kialakuló pára robbanást okoz és az égbe löki a jeget és törmeléket. Az izlandi Eyjafjallajökull 2010-es kitörése tipikusan ilyen volt. A vulkánt jég borította, a kitörő hamu pedig hetekig elborította Európa egét.

Az ilyen kitörések jellegzetes kőzeteket alakítanak ki, ezeknek a nyomait fedezték fel a kutatók a Marson.

Rovatok