Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen műtött meg egy robot egy lágyszövetet

2016. május 5., csütörtök 13:45

Egy robot bebizonyította, hogy minimális felügyelet mellett is képes kisebb műtétet végrehajtani egy lágyszövet-darabkán. Az Egyesült Államokban évente 45 millió lágyrészműtétet hajtanak végre, amely még a leggyakorlottabb sebész számára is kihívás lehet.

Képlékenysége és előrejelezhetetlen viselkedése miatt a kutatók nem voltak arról meggyőződve, hogy a robotoknak sikerül ezzel a szövettel dolgoznia. Egészen mostanáig.

A washingtoni Children’s National Health System kutatói remélik hogy Star nevű robotjuk a műtőrobotok következő generációjának lehet az alapja. A robotot bonyolult műtétek végrehajtására fejlesztették ki, ebben az esetben egy sertésbelet varrt össze.

A robot emberi felügyelet mellett végezte el a műtétet. A sebész bármikor le tudja állítani a robotot és át tudja venni a műtétet, ha valami probléma történik. Nem történt probléma, a robot teljesen önállóan végezte el a feladatot, a műtét sikeres volt.

Ami még különlegesebbé teszi az egészet, hogy a robot egy infrakamerára hagyatkozott, mintha éjjellátóval lett volna felszerelve. A szövethez fluoreszkáló biomarkereket adtak, hogy megjelölje a műtéti területet a robotnak.

A robotok használata a műtéteknél nem újdonság, a legismertebb talán a Da Vinco robotsebészet, amelynél azonban a robot nem egyedül végzi a műtétet. Egy tapasztalt sebész irányítja a gépet, hogy pontosabb, apróbb feladatokat is meg tudjanak oldani.

Rovatok