Index Vakbarát Hírportál

Genetikai kapcsolat van a bipolaritás és az autizmus között

2016. május 6., péntek 11:11

Átfedés lehet a bipoláris zavarral kapcsolatba hozható gének, valamint a skizofrénia és autizmus genetikai háttere között. Az amerikai Iowai Egyetem, a Johns Hopkins és a Cold Spring Harbor laboratórium által közösen elvégzett kutatás megerősíti azt az egyre elterjedtebb nézetet, hogy a pszichiátriai zavaroknak közös gyökere van. A JAMA Psychiatry szaklapban közölt tanulmány az elsők közt tár fel kapcsolatot a bipolaritás és az autizmus között. 

A bipolaritás az egyik leggyakoribb pszichiátriai zavar, az emberiség 1-3 százalékát érinti, és a páciensek körülbelül harmadánál nem válnak be a most alkalmazott terápiák. A bipolaritás öröklődése is régóta ismert, mégsem egyszerű beazonosítani a vele összefüggésbe hozható genetikai variációkat.

Az elmúlt évtizedben több olyan gént is találtak, amely összefügg e betegséggel, de önmagukban egyik génvariációnál sem mutattak ki nagy hatást. Számos olyan elterjedtebb génvariáció van, amelyeknek kis hatásuk van a bipolaritás kifejlődésére, és egyenként csak 10-20 százalékkal növelik a betegség kialakulásának a veszélyét - mondta James Potash professzor, a tanulmány vezető szerzője, az Iowai Egyetem munkatársa.

 Vannak azonban ritkább génvariációk is, amelyek megduplázzák, vagy akár négyszeresére is növelhetik a bipolaritás kialakulásának veszélyét. Hogy ezeket a génvariációkat is nagy eséllyel megtalálják, a kutatók családokat kezdtek megvizsgálni, mert így könnyebb kimutatni a generációk közt vándorló, a pszichiátriai zavarokkal összefüggésbe hozható génváltozatokat, amelyek az utódoknál is előhozzák a betegséget. 

Összesen 19 olyan gént találtak, amelyek felülreprezentáltak voltak a bipoláris zavarban szenvedők körében a kontrollcsoporthoz képest. Ezeket a géneket csoportnak tekintve arra jöttek rá a kutatók, hogy  ezek közül több is tagja azoknak a géncsoportoknak, amelyek az autizmussal és skizofréniával hozhatók kapcsolatba. Ez a felfedezés új utat jelölhet ki a bipolaritás gyógyításában.

Rovatok