Index Vakbarát Hírportál

Bronzkori leletek kerültek elő a csornai elkerülőnél

2016. május 9., hétfő 23:27

Egy közel 3000 éves temető, és egy azzal egyidős település nyomaira bukkantak a régészek Farád határában, az M85-ös út most épülő, csornai elkerülő szakaszának nyomvonalán. Eddig közel 150 sírt tártak fel a területen - tájékoztatta az ásatást vezető régész az MTI-t.

Czigány Dávid elmondta, hogy nem lepődtek meg a gazdag leletanyagon, ugyanis két éve végeztek már itt próbafeltárásokat, akkor urnasírok kerültek elő. Most március óta kutatnak a terepen, ahol feltételezéseik szerint legalább 250 sírhely lehet.

Az eddig feltárt sírokban kiégetett agyagurnákat találtak, benne általában az elhunyt hamvaival. Számos sírban bronz szerszámokra (kés, balta), fegyverekre (lándzsa) és edényekre (tálak, füles csésze, bögre), illetve ékszerekre (hajtű, karperec) bukkantak. Az egy-másfél hektár alapterületű temető körül egy cölöpszerkezetes építkezésű település nyomait is felfedezték. 

Nyárig végeznek a régészeti kutatásokkal a csornai elkerülő nyomvonalán. A feltárást végző győri Rómer Múzeum munkatársai szeretnék, ha a leletek majd egy új, állandó kiállításon is helyet kapnának - mondta Czigány Dávid.

Rovatok