Index Vakbarát Hírportál

Látott már ecsetfarkú patkánykengurut?

2016. május 9., hétfő 11:46

Majdnem ötven állat- és növényfajjal bővítette Ausztrália a veszélyeztetett fajok listáját, felkerült rá az ecsetfarkú patkánykenguru és a nagyfülű patkósdenevér, valamint számos orchidea- és albatroszfaj is - írja az MTI. A listára felvett 49 faj közül kilenc a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került az ausztrál környezetvédelmi törvény értelmében.

Boomerang és Szamóca mit sem tud erről

A budapesti állatkertben látható ecsetfarkú patkánykenguru, és két példányt, Boomerangot és Szamócsát örökbe is lehet fogadni.

Ausztrál környezetvédők nemtetszésüknek adtak hangot, mert a minisztérium nem adott ki közleményt a csütörtöki listabővítésről, pedig hasonló nagyságrendű bővítés a helyi média szerint utoljára 2009-ben történt.

Az állat- és természetvédők a hatóságok szemére vetették, hogy nem tesznek eleget a fajok kihalása ellen. A legtöbb fajt az élőhelye elvesztése miatt fenyegeti a pusztulás, ám az élőhelyeket veszélyeztető gazdasági tevékenység folytatódik, így nem meglepő, ha egyre több faj kerül a listára - mondta Jess Abrahams, az Australian Conservation Foundation munkatársa.

Rovatok