Index Vakbarát Hírportál

Kipusztulhat a növények ötöde

2016. május 10., kedd 17:30

Elsőként készített átfogó tanulmány a világ összes növényéről a brit Királyi Botanikus Kert (RBG), és a beszámoló arra hívta fel a figyelmet, hogy a fajok 21 százalékát a kihalás fenyegeti  - írja az MTI. 

A klímaváltozás, az élőhely elvesztése, különböző betegségek és invazív fajok fenyegetik a növényvilágot.

A Föld növényvilágának felmérésekor a kutatók sok átfedést találtak: számos növény szerepel különböző néven, mivel előfordul, hogy különböző botanikusok, különböző időpontban más nevet adtak nekik.

A felmérés az ismert növényfajok számát mintegy 390 ezerre becsülte az algák, moszatok, párlófüvek és borzhínárok nélkül. Ennek a zöme, egészen pontosan 369 400 faj virágos növény, 31 128 haszonnövény, és ez utóbbi csoport igen nagy részét - 17 810 fajt - a gyógyászatban használjuk fel.

„Nagyon fontos megtudni, hány növényfaj él a Földön, hol találhatóak, milyen kapcsolatban állnak egymással az egyes növénycsoportok, hiszen a növények alapvetőek az emberiség jóléte szempontjából. Ellátnak minket táplálékkal, üzemanyaggal, gyógyszerrel, és a klímánk szabályozásában is szerepet játszanak” - mondta Kathy Willis professzor, az RBG Kew tudósa.

Willis szerint az ismert növényfajok csak a jéghegy csúcsát jelentik, sok ezernyi olyan faj él a Földön, amelyet nem ismerünk. Tavaly például a begónia kilencven új faját fedezték fel, emellett öt hagymafajt is találtak és egy új rovarevő növényt (Drosera magnifica) is regisztráltak Brazíliában. Nagyjából 2000 új fajt fedeznek fel minden egyes évben.

A környezetvédők szerint ma majdnem ötezer invazív növényfajt ismerünk. Mivel nagyon nehéz megszabadulni tőlük,

a világgazdaság közel öt százalékát emészti fel az ellenük való küzdelem.

A jelentés arra is kitér, hogy a Föld növényvilágának 10 százalékát nagyon érzékenyen érinti a klímaváltozás. A globális felmelegedés hosszú távú hatásai azonban még nem világosak. Vannak térségek, ahol a légkörbe jutott széndioxid jó hatással van egyes növényekre, az Északi-sark például kizöldül, egyes szavannás vidékek növényvilága is gazdagodik, és egyes fák magasabbra nőnek - mondta Wallis.

A tudós ugyanakkor hozzátette: a klímaváltozás miatt változik a növények eloszlása és virágzása. A felmelegedés közvetett módon hat a növények beporzására is, aminek komoly következményei lehetnek a növényekre nézve.

A Kew Gardens ezentúl évente elvégzi a globális felmérését, ami lehetővé teszi, hogy a tudósok megfigyelhessék a növényvilág változását.

Rovatok