Index Vakbarát Hírportál

Megvan a sárgarépa genomja

2016. május 10., kedd 13:56

Az még bizonyításra vár, hogy a sárgarépának bármi köze lenne a fütyülés képességéhez, de még ha nem is hisszük el ezt a városi legendát, abban biztosak lehetünk, hogy a sárgarépa genomját feltérképező tudósok hasznos munkát végeztek. A gyökérnövény ugyanis A-vitaminban gazdag, és a genom ismeretében új nemesítési módszereket lehet majd kidolgozni.

A genomra építő nemesítők növelni tudják a növény tápanyagtartalmát, fokozhatják a terméshozamot, és ellenállóbbá tehetik a növényt a betegségekkel és a kártevőkkel szemben - írja az MTI.

A sárgarépa A-vitaminja a naracsszínű pigmentekből, a karotinoidokból ered, és a kutatók már azonosították az előállítását irányító géneket. Az A-vitamin nemcsak a látáshoz szükséges, hanem fontos szerepet játszik - többek között - az immunrendszer működésében, a sejtek közötti kommunikációban és a bőr egészségében.

A kutatók a növény egy ragyogó narancssárga variánsa, a Nantes sárgarépa (Daucus carota) genomját szekvenálták. A genom mintegy 32 ezer génből áll. A növényeknek jellemzően nagyjából 30 ezer génjük van, ez több, mint az ember génjeinek száma.

A világ sárgarépa-fogyasztása megnégyszereződött 1976 és 2013 között, most a világ tíz legnépszerűbb élelemnövénye között van. Az elmúlt négy évtizedben úgy nemesítették, hogy még sárgább legyen és még több tápanyagot tartalmazzon.

Színes múlt

A gyökérnövényként termesztett répáról először 1100 éve találtak említést a mai Afganisztán területén, azok a gyökerek azonban sárgák és lilák voltak, nem narancssárgák. A 16. századi spanyol és német festményeken láthatunk egyértelmű bizonyítékokat a narancssárga gyökérnövény létezéséről.

Ugyan a leggyakrabban narancsszínű répát termesztenek, a Közel-Kelettől Dél-Ázsiáig ma is ültetik a lila és a sárga variánst, Ázsiában néhol vörös is nő.

"A sárgarépa érdekes élelemnövény, mivel nagy számú változata létezik, ráadásul mindenki ismeri, érdemes foglalkozni vele" - vélte Phil Simon genetikus, a Wisconsini Egyetem növénytermesztés-professzora, a kutatás vezetője.

A sárgarépa genomjának ismerete más rokon növények: a paszternák, a manióka, a zeller, a petrezselyem, a koriander, a kapor, az édeskömény, a köményfélék nemesítésében is segíthet.

Rovatok