Index Vakbarát Hírportál

Senki sem figyel a kamaszok egészségére

2016. május 10., kedd 17:30

A serdülőkort tartják a legegészségesebb életkornak, és emiatt kevés figyelmet kap ez a korosztály. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek, mert ugyanabban az időben találkozik az emberek többsége egy sor új veszéllyel. Ilyen például a nem biztonságos szex, a korai terhesség, a HIV-fertőzés, a depresszió, a munkanélküliség, az elhízás, az erőszak és az alkohol.

A 10-24 évesek számát nagyjából 1,8 milliárdra becsülik, és ennek a népes csoportnak az egészségi állapotát a megfelelő figyelem és a források hiánya - állapította meg a Lancet brit orvosi hetilapban közzétett kutatás két szerzője, George Patton és Susan Sawyer, a Melbourne-i Egyetem tudósai.

A legjobb befektetés a mindenki számára elérhető, ingyenes, magas színvonalú középfokú oktatás lenne.

  - idézte Pattont az MTI. „Tizenkét éves kor fölött minden egyes iskolában töltött év kevesebb korai terhességet és fiatalkori halálozást jelent. Ezen kívül az egészséges, művelt munkaerőben ott a lehetőség, hogy egy ország gazdasági kilátásait javítsa.” - tette hozzá a kutató.

Az 1990 és 2013 között végzett vizsgálat megmutatta, hogy a tizenévesek és a fiatal felnőttek - a Föld lakosságának 27 százaléka - az egészségügyi ellátás szempontjából a legelhanyagoltabb korosztály, különösen a fejlődő országokban.
 

 

Rovatok