Index Vakbarát Hírportál

Közkincs lesz a rakétagyártás

2016. május 11., szerda 09:45

Az amerikai űrkutatási hivatal köztulajdonba helyezte 56 szabadalmát, hogy a vállalatok kereskedelmi hasznot tudjanak húzni az általa kifejlesztett technológiákból. A NASA sokféle megoldást felkínált, köztük az üstököspor elfogásánál is használt aerogélt, valamint szén nanocsövek újfajta gyártási módszerét, amely huszadannyiba kerül, mint a most használt más módszerek.

A turbinákban felhasználható okosfúvókát is bárki legyárthatja mostantól, és ezzel jelentősen nőhet a repülők teljesítménye, hatékonysága. A szabadalom nyilván nagyon előnyös lesz a SpaceX-nek, Elon Musk űrhajózási magáncégének is, amely már most sokkal olcsóbbá tette az űrrepülést az újrahasznosítható rakétafokozatával. Azzal pedig a NASA is jól jár, ha a SpaceX esetleg még olcsóbban tud majd rakományt szállítani a Nemzetközi Űrállomásra.

A Nasa már szokszor közkinccsé tette az űrprogramokban kifejlesztett technológiáit, ennek köszönhetjük többek közt a bébiételeket, a hordozható vezetéknélküli porszívót és az emlékező matracokat is. 

Rovatok