Index Vakbarát Hírportál

Spermadobálással és rakétakilövéssel nyit az új Csodák Palotája

2016. május 11., szerda 18:11

A Csodák palotája (Csopa) már eddig is sok trükkös érdekességet tartogatott a látogató gyerekeknek. A legújabb trükkjük, hogy megduplázták magukat: május 12-én Óbudán, a Kolosy térnél nyitja meg kapuit a Playbar, amely a neve ellenére nem egy belvárosi night club, hanem a Csopa új interaktív tudományos élményközpontja.

Bár a honlap szerint a két helyszín “teljesen különböző szórakozási lehetőségekkel” várja a látogatókat, azért a Csopa Playbar megnyitóján is olyan szlogenek csattantak el, mint az “oktatva szórakozás, szórakoztatva oktatás”, szóval az alapélmény nem meglepő módon ugyanúgy a fiatalok bevonása a játékos ismeretterjesztésbe.

Az új egységet a bécsi úti Buda Entertainment & Gastro egyik emeletén rendezték be, ahol három interaktív kiállítás (Születés, Illúziók, Newton), egy labor, egy előadó, négy szabadulószoba, két vetítőterem és egy rakás kisebb játék kapott helyet. Kifejezetten igyekeztek figyelni arra, hogy ne csak a fizika, hanem mind a négy természettudomány képviseltesse magát, ez a különböző terek tematikájában jól látszik is.

A Csopacsapat az egyéni látogatók mellett iskolai csoportokat is vár tematikus túrákkal, ezek többféle összetételben érhetők el, de mindig valamelyik kiállítás, egy laborban tartott workshop és egy előadótermi bemutató hármasából állnak. Ezek kívül más eseményeket, például szülinapi bulikat is szívesen rendeznek. Már a megnyitónak is kicsit szülinapi zsúr hangulata volt a lufiktól és színes koktéloktól, meg attól, hogy Mizda Katalin, a Csopa ügyvezetője egészen elérzékenyülve mutatta be a Csopa-család legfiatalabb tagját.

Csopa érdekesség

7 431 440 466, mármint 467, vagyis 468, tehát 469... – folyamatosan pörgő globális népességszámláló fogad a Születés nevű részlegen. Érezhetően ezt a szaporodásra kihegyezett kiállítást tartják a leginkább újdonságnak, egyfajta tabudöntögető ismeretterjesztőnek a szervezők. És valóban, itt találkoztunk a legötletesebb dolgokkal. Egyrészt persze részletes leírásokat lehet olvasni a szaporodás mikéntjéről, olyan plasztikus illusztrációkkal, mint a rizsszemekkel töltött spermaoszlop (látjátok, gyerekek, egy milliliter ondóban is milyen sok spermium van!), vagy a növekvő hasú anya fázisképeit a fejlődő magzat modelljeivel párosító sorozat. De be lehet kuporodni a méhhangszimulátorba is, ha már nem emlékezne a kedves látogató, mit hallott az anya hasában, vagy fel lehet dobni egy 9 hónapos kismama terhét, hátha a 10,6 kilós kötény után a fiúk is jobban átérzik az utódnemzés súlyát. Az On the spot csapata pedig kifejezetten ide készített hat szüléses videót a világ különböző pontjairól és kultúráiról. A legviccesebb viszont egyértelműen a spermium-célbadobásos játék.

A többi terem:

A Csopától függetlenül szórakozóhelyként is funkcionáló Playbarban kémcsőben felszolgált koktélok mellett, interaktív asztalokon lehet társasozni, óriásira nagyított biliárdasztalon golyólabdákkal focizni, vagy háromoldalú asztalnál csocsózni. A Playbar vezetője, Mizda Péter, aki egyébként egy Woddy Harrelson hasonmásversenyen is jó esélyekkel indulna, arról beszélt, hogy a tervek szerint mindenféle, nem csak gyerekeknek szóló rendezvényt is tartanának majd a közösségi térben.

Rovatok