Index Vakbarát Hírportál

Kitörni készül a Végzet Hegye

2016. május 11., szerda 18:23

Kitörni készül a Végzet Hegyének eredetije, most ne sétáljanak be Mordorba. A Guardian értesülése szerint Új-Zélandon arra figyelmeztették a turistákat, hogy kerüljék el a Gyűrűk Urából ismert Mount Ruapehu vulkánt, mert az kitörni készül.

Az új-zélandi Tongariro nemzeti park hegyeit Mordor kopár csúcsaiként láttuk a mozikban, a Gyűrűk ura-sorozatban. A GNS Science rétegmozgást és vulkáni aktivitást figyelő csoport szerint viszont senki ne menjen a park területére: egyre több vulkanikus gázt mérnek, és megemelték a készültségi szintet is.

Minden évben Tolkien-turisták ezrei látogatják meg a parkot, komoly gazdasági tényezőt jelentenek az országnak. Az USA Today szerint Új-Zéland turisztikai bevételei 2000 és 2006 között nem kevesebb, mint 40%-kal növekedtek, egy nagy részben a Gyűrűk ura-rajongóknak köszönhető.

Mount Ruapehu utoljára 2007-ben tört ki, akkor nem jelezték előre a hatóságok, de nem volt halálos áldozat. Azóta jobban figyelnek, utoljára 2012-ben riadóztatták a lakosokat, de végül nem tört ki a Végzet Hegye.

Rovatok