Index Vakbarát Hírportál

Légköri védelem nélkül lett élet a Földön

2016. május 11., szerda 14:33

Sokáig úgy gondolták a tudósok, hogy évmilliárdokkal ezelőtt a Föld vastag légköre biztosított védelmet ez élővilágnak, ez ellensúlyozta a mainál gyengébb napfényt - írja az MTI. A nyugat-ausztráliai vulkanikus kőzetekben formálódott 2,7 milliárd éves apró gázbuborékok elemzéséből azonban kiderült, hogy annak idején sokkal vékonyabb volt a Föld légköre, és a légnyomás is fele volt a jelenleginek.

A Föld nagyjából 4,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki és 2,7 milliárd évvel ezelőtt még mindig nagyon különbözött mostani állapotától. A tanulmányt vezető Sanjoy Som, az űrtudományokkal foglalkozó seattle-i Blue Marble Space szervezet vezetője szerint akkoriban nem csupán a Nap fénye volt gyengébb, hanem a levegő oxigéntartalma is alacsonyabb volt, a közelebb lévő Hold erősebb tengerjárást eredményezett, a bolygó gyorsabban forgott, így a napok rövidebbek voltak és az egyetlen életformát az egysejtű mikrobák jelentették.

A szakember szerint az eredmények azt mutatják, hogy

a modern Földétől teljesen különböző környezeti feltételek is képesek az élet fenntartására.

Mint fogalmazott: "az életnek nincs szüksége a modernkori Föld nyújtotta feltételekre a túléléshez és a fejlődéshez. Ez igen fontos információ az arra irányuló erőfeszítéseinkre nézve, hogy lakható bolygót fedezzünk fel a Naprendszeren kívül".

A kutatók a nyugat-ausztráliai Beasley folyó mentén talált ősi lávakőzetekben képződött gázbuborékok méretét és eloszlását vizsgálták. A lávafolyam alján képződő buborékok kisebbek, mint a tetején lévők. A szakemberek a buborékok méretbeli különbségeiből olvasták ki, hogy hajdanán mekkora légnyomás - a jelenleginek nagyjából fele - uralkodott a területen. Az eredmények azt sugallják, hogy a bolygó légköre bővelkedett az üvegházhatású gázokban, úgy mint a metán és a vízgőz.

Rovatok