Index Vakbarát Hírportál

Korszakokkal korábban volt oxigén a Földön, mint hitték

2016. május 12., csütörtök 14:15

Kevés dolog tűnik illékonyabbnak, mint a hullócsillagok. Ennek ellenére mikrometeoritok darabjai több mint 2,7 milliárd évet éltek túl Nyugat-Ausztrália hegyeiben. Ezek a legrégebbi kövek, amelyek az űrből származnak és a Földön találtak.

Ami azonban fontosabb, hogy a kőzetben vas-oxidot találtak, ami azt jelenti, hogy a légkör felsőbb rétegeiben oxigénnek kellett lennie akkor, amikor találkoztak a Földdel a meteoritok. Matthe Genge, az Imperial Collegge London kutatója azt mondta, hogy már azon is csodálkoztak, hogy megtalálták ezeket a kőzeteket, a vas-oxidról nem is beszélve.

Azért rendkívüli a felfedezés, mert eddig az volt az általános nézet, hogy a Földön az oxigén 2,3-2,4 milliárd évvel ezelőtt jelent meg. Tehát azelőtt nem lehetett az atmoszférában.

Több bizonyíték is arra utalt, hogy csak minimálisan lehetett jelen az oxigén a Földön a nagy oxidációs esemény előtt. Ez nagyjából 2,4 milliárd évvel ezelőtt történt a paleoproterozoikum földtörténeti korban. A drasztikus környezeti változás miatt nőtt meg jelentősen az oxigén a légkörben. Nagyjából 2,8-2,5 milliárd éve jelentek meg ugyanis azok a fotoszintetizáló lények, amelyeknek folyamatosan termelték az oxigént. A probléma az volt, hogy korábban a vas-oxid és különböző szerves anyagok folyamatosan megkötötték a szabad oxigént. Egészen 2,4 milliárd évvel ezelőttig tudták megtenni ezt, amikor az ásványok telítődtek és nem voltak képesek több oxigént megkötni. Ezzel megkezdődhetett az oxigén felgyülemlése a légkörben. Ez kihalási eseményhez is vezetett egyben, az anaerób életformák nagy arányban pusztultak el. Az egyik legnagyobb kihalási esemény lehetett ez, ezért nevezik oxigénkatasztrófának is az eseményt.

Mivel a most vizsgált meteoritokban volt megkötött oxigén, ez azt feltételezi, hogy a felső légköri rétegekben, 75 kilométer magasan kellett lennie oxigénnek. Az oxidokból a kutatók ennek arányára is tudnak következtetni, feltételezéseik szerint 20 százalék lehetett ez az arány.

Ha pedig a felső rétegekben ennyi volt az oxigén, akkor az alsó rétegekben még többnek kellett lennie. A kutatók most abban reménykednek, hogy még több meteoritot találnak a különböző földtörténeti korokból, hogy többet megtudjanak a felső légköri rétegek változásairól. Talán arról is megtudhatnak többet, hogy mikor jelent meg az oxigén a Földön.

Rovatok