Index Vakbarát Hírportál

Űrszemét karcolta meg az űrállomás üvegét

2016. május 13., péntek 06:53

A Nemzetközi Űrállomás Kupola modulját az Európai Űrügynökség építette, ebből végezhetnek megfigyeléseket az ott tartózkodó űrhajósok. A Kupolát 2010-ben vittel fel az Endeavour űrrepülő. Az ablaküvegek nagyon fejlett technológiával készültek, az olvasztott szilícium-dioxid üvegtáblák védelmet nyújtanak a napsugárzás és az űrszemét ellen.

Ez utóbbi kijelentés nagyon fontos ugyanis ilyennel bármikor találkozhatnak az űrben. Tim Peake űrhajós le is fotózott egy apró repedést, amelyet egy porszem okozott még a múlt hónapban. A karcolás hét milliméteres, valószínűleg valamilyen nagyon apró, a milliméter többezred része nagyságú porszem okozhatta. A Földön észre sem vennénk egy ekkora porszemet, az űrben lévő sebességeknél azonban egy ilyen aprócska porszem is megkarcolja az üveget.

Egy ekkora porszemmel való ütközés nem okoz gondot az Űrállomáson. De egy nagyobb már komoly károkat okozhat. Egy nagyjából egy centiméteres űrszemét komoly kárt okozhat a felszerelésben, tönkreteheti egy műhold fontos berendezését. Egy ennél nagyobb tárgy a Nemzetközi Űrállomás személyzeti moduljainak védelmében tehet komoly károkat, egy tíz centiméteres űrszemét pedig akár darabjaira törhet egy műholdat vagy akár úrhajót is.

Komoly probléma ez az űrügynökségeknek, többször és több helyen is felhívták már a figyelmet az egyre több űrszemét problémájára. Az Európai Űrügynökség is kiemelten foglalkozik a problémával, ők megelőzni próbálják a problémát azzal, hogy nem engedik az űrszemét keletkezését.  Ebbe beletartozik az is, hogy a küldetések végén nem hagyják fenn a nem használt felszerelést, akkumulátorokat és egyéb alkatrészeket, hanem visszairányítják ezeket az atmoszférába, ahol elégnek.

Rovatok